Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Epшов - арестант за час

14 август 2012, 07:44 часа • 4330 прочитания

Руският бизнесмен и собственик на най-големия дистрибутор на горива у нас „Петрол” АД Денис Ершов бе арестант за по-малко от час вчера. Той бе задържан от Гранична полиция на летище Сарафово, след кацане на полет от Москва към 17 ч., и закаран в бургаската следствена служба. Това е станало по искане на Столичната следствена служба във връзка с дело, заведено срещу него. След по-малко от час той бе на свобода.

Самият бизнесмен, който е роден в Русия, отрече пред „Преса" да е бил арестуван (вит интервюто). Според него е станала голяма грешка.

Преди около три седмици бизнесменът бил приет на лечение в софийска болница. Веднага след изписването той заминал за Бургас, а оттам - за Русия.

Денис Ершов бе екстрадиран от България със заповед на тогавашния директор на Национална служба сигурност (НСС) ген. Атанас Атанасов през 2000 г. поради заплаха за националната сигурност заедно с друг бизнесмен Майкъл Чорни.

По-късно на Ершов бе разрешено да се върне в България, но започнаха проблемите с партньора му Митко Събев. 

Още през юни тази година Софийската градска прокуратура е постановила Денис Ершов да бъде привлечен като обвиняем за присвояването на 1,2 млн. лв. в качеството му на длъжностно лице, научи „Преса".

Тогава прокуратурата не е успяла да повдигне обвинение, тъй като Ершов показва медицински бележки от различни болници, че не е в състояние да се яви в съда по здравословни причини. Не е ясно обаче как са изразходвани тези 1,2 млн. лв. Според запознати той ги е изхарчил за лични нужди. Сигналът за това е подаден от съдружника му Митко Събев още през 2010 г.

Битката за надмощие между основните акционери в „Петрол" се води от средата на 2010 г. Сблъсъкът е за това кой от двамата ще овладее „Петрол" - компанията, която притежава най-голямата търговска верига за горива у нас.

Литовецът Денис Ершов обвини своя колега Митко Събев, че е източил над 170 млн. лв., които той оставил в компанията през 2008 г.

Последваха жалби във Върховната прокуратура, извънредни общи събрания, избор на нови ръководства, отмяна на избора и много публични обвинения, от които трудно можеше да се разбере кой е крив и кой - прав.

Епизодите в историята често приемаха фарсови измерения и приличаха на битов скандал -опитите на хората на Ершов да „превземат" централата на бул. „Черни връх", нощните нахлувания на литовеца с каратистки хватки, публикуването от хората на Събев на оборотна ведомост (чиято автентичност така и не беше доказана), с която да покажат личните разходи на Ершов, които е правил за сметка на „Петрол холдинг".

През лятото на миналата година скандалът между Ершов и Събев позатихна, след като Върховният касационен съд върна старото ръководство на „Петрол", близко до Събев.

В средата на юни Денис Ершов пък обяви, че е продал своя дял от 47,5 на сто в „Петрол холдинг" на известния шахматен бос Кирсан Илюмжинов.

Редактор: Георги Иванов

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес