Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Емил Димитров отчете кои са проблемните язовири в България

23 октомври 2020, 13:16 часа • 3054 прочитания

Проблемни са три язовира - "Ястребино", "Тича" и "Камчия". Всички останали са в добро състояние. Това стана ясно от отговор на министърът на околната среда и водите Емил Димитров по време на парламентарния контрол.

Наложени са ограничения от началото на годината на яз. "Камчия", Министерски съвет е взел решение два язовира да бъдат сложени към деривацията, захранваща Бургас, за да може те да подпомогнат битовото водоснабдяване на града. По думите на министъра язовирът има количества за 8 до 10 месеца.

Яз. "Тича" има количества за 20 месеца, но се ограничава, защото е земеделски, а се дава и за питейно-битови нужди. Язовирът също е резервен за Шумен, но се ползва за основен. Осигурени са пари за пречиствателна станция и за довеждащ водопровод, уточни Димитров.

"Ястребино" е земеделски язовир, но понеже е закачен преди 20 години към един град (Антоново), който ползва 20 хил. кубика месечно, и ние държим язовир 12 млн., който ще стигне за 50 години на този град за питейно-битови нужди, но не го даваме на земеделците, а той е земеделски." подчерта Димитров.

По думите му всички други язовири са добре, с изключение на тези, които са за напояване, но в края на сезона е нормално. Язовирите "Дяково", "Студена", "Калин", "Боровица" и "Карагьол" са пълни. Там има проблем дори с балансирането да не прелеят, уточни министърът. Между 76 и 98% са обезпечени и "Искър", "Бели Искър", "Среченска бара", "Христо Смирненски" и "Йовковци".

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес