Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Еквадорският президент поиска Лондон да оттегли заплахите към Асандж

22 август 2012, 09:11 часа • 3946 прочитания

Еквадорският президент Рафаел Кореа поиска от Великобритания да оттегли заплахите си за арестуване на Джулиан Асандж, който се укрива в еквадорското посолство в Лондон.

"Не очакваме извинения, не ги искаме, но Великобритания трябва да поправи сериозната грешка, която допусна, като заплаши Еквадор, че може да влезе насила в дипломатическата мисия, за да арестува г-н Джулиан Асандж", заяви Кореа на пресконференция в Гуаякил.

"Въпреки това нахалство, тази грубост и неприемлива заплаха, ние оставаме отворени за диалог", за да се преодолее кризата с предоставянето на дипломатическо убежище на Джулиан Асандж.

Вчера президентът заяви, че Еквадор е готов за диалог с Великобритания и Швеция за намиране на решение относно Асандж, основател на сайта Уикилийкс, който от 19 юни се укрива в еквадорското посолство в Лондон. "Ние продължаваме да сме отворени за диалог с правителствата на Великобритания и Швеция", заяви тогава Кореа.

"Неотстъпчивата позиция" на Лондон и Стокхолм предизвика кризата, допълни той. Великобритания и Швеция не са дали уверение, че Асандж няма да бъде екстрадиран в САЩ, където рискува дълга присъда затвор за разкриване на стотици хиляди поверителни американски дипломатически документи.

Редактор: Георги Иванов

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес