Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Екстрадираме първите афганистанци още следващата седмица

06 декември 2016, 13:17 часа • 1151 прочитания

В средата на следващата седмица ще бъдат екстрадирани първите афганистанци от България. Това ще стане със самолет. Това стана ясно от думите на заместник-министъра на вътрешните работи Красимир Ципов, който участва в откриването на общежитие в двора на Академията на МВР.

По думите му засега групата е от около 50 човека. Това ще е първият полет от България с подобна цел.

Подготовката за връщането на мигрантите започна преди седмица като всички те ще заминат за родината си доброволно. Други 200 ще бъдат върнати след обработка на документите им, съобщи на 28 ноември пресслужбата на Министерския съвет.

България и Афганистан засега все още нямат споразумение за реадмисия.

От думите на зам.-министъра се разбра, че за останалите, които според МВР са участвали в размириците в Харманли се изчаква да приключи проверката на прокуратурата. Като тези, на които бъде повдигнато обвинение и бъдат осъдени ще влязат в затвора, а останалите ще бъдат екстрадирани, коментира зам. министърът.

Днес Ципов отклони въпросите за информацията за подготвян терористичен акт, защото не можел да каже нищо повече от министъра в оставка Румяна Бъчварова. Той само потвърди, че няма информация за заплаха за България.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес