Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерти: МВР си купува нови коли с парите от глоби и не ги ползва по предназначение

22 октомври 2024, 11:55 часа • 771 прочитания

МВР си купува нови коли с парите от глоби и не ги ползва по предназначение. Това става ясно от становище на Института за пътна безопасност (ИПБ). 

Колите нямали "Автокаско" и не се ползвали за пътен контрол

От Института твърдят, че около 30 милиона лева от Фонда за пътна безопасност са похарчени за покупката на МПС.

"В същото време се оказва, че всички закупени автомобили нямат застраховка „Автокаско“. Със закупените МПС със средства от Фонда се създава предпоставка за злоупотреба, като по данни на ИПБ по-голямата част от тях не се използват за контрол на движението по пътищата", твърдят още от Института. 

Тяхна проверка е установила, че от създаването на Фонда за безопасност на движението по пътищата през 2011 г. до октомври 2024 г. са събрани повече от 591 милиона лева (от глоби за превишена скорост). 

От ИПБ са посочват още, че са изразходени около 122 милиона лева, като само през последните две години 2023-2024 са похарчени над 60 милиона лева, което е половината от всички изразходени средства за 14-годишния период на съществуване на фонда. ОЩЕ: Драстичен спад на жертвите от ПТП у нас: Историята обаче вещае рязък скок

Констатациите на ИПБ

Сред констатациите на Института за пътна безопасност правят са, че Фондът за БДП не се използва по предназначение и че наличните средства във Фонда неправомерно се използват за попълване на бюджета.

В тази връзка от Института за пътна безопасност се обръщат към МВР и Министерство на финансите, да преустановят "порочната практика Фонда за БДП да се използва за други цели".

"Гражданите на Република България с пълно основание негодуват и не заплащат глобите си, защото те не виждат резултатите, които са им обещани", смятат от ИПБ. 

Според тях управлението на Фонда за безопасност на движението много прилича на управлението на търговска фирма, която харчи колкото се може по-малко, за да реализира на края на годината излишък, който да се използва от собственика й - министърът на финансите.

"Залагането на капани по пътищата на България се е превърнало в държавна политика, целяща да събира пари от българските граждани за да се подпомогне неизпълнението на бюджета. Настояваме този държавен рекет да бъде незабавно преустановен!", призовават още от Института. ОЩЕ: Стоп на войната по пътищата: ЕС казва как може да се случи

По повод твърденията на Института по пътна безопасност от Actualno.com потърси и позицията на МВР

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес