Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерт за верижната катастрофа: Трябвало е да намалят скоростта

06 юли 2017, 10:10 часа • 1077 прочитания

Несъобразената скорост е главната причина за верижни катастрофи. Това коментира в ефира на Радио „Фокус“ Алекси Стратиев, експерт по пътна безопасност и бивш началник на КАТ във връзка с двете верижни катастрофи на автомагистрала „Тракия“, при които пострадаха над 30 души.

Той каза още, че веднага, когато се забележи мъгла или задименост, своевременно трябва да се намали скоростта. „Скоростта, която е основната причина за пътнотранспортни произшествия, тук играе голяма роля. Мисля, че тази задименост или мъгла своевременно е била забелязана от водачите и би трябвало да намалят скоростта.

При едно движение по магистрала с 140 км/ч., спирачният път на автомобила е около 80 метра, като не се включва времето за реакция и за действия на автомобила за спиране. Може би над 100 метра са необходими, за да се намали и да се спре, преди да се навлезе в тази намалена видимост“, коментира Алекси Стратиев.

Експертът препоръча на шофьорите да карат с разумна скорост и винаги да се съобразяват с обстановката на пътя, а през лятото да почиват по-често.

Припомняме, че вчера много души пострадаха при три катастрофи, станали рано сутринта в една и съща отсечка на АМ „Тракия“ – на 45-ия – 47-мия км, между "Траянови врата" и разклона Мухово – Костенец. В района по-рано имаше гъста мъгла, която е вероятната причина за инцидентите.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес