Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕК изпраща АСТА за тълкуване в Европейския съд

22 февруари 2012, 16:10 часа • 3238 прочитания

Европейската комисия изпраща АСТА за тълкуване в Европейския съд, обяви комисарят по търговията Карел де Гухт, съобщи БНР.

Според него това е най-сигурният начин да се изясни дали споразумението против фалшифицирането застрашава основни свободи. Де Гухт беше категоричен, че това не е така.

Уверявам ви, че АКТА няма да промени нищо в начина, по които днес използваме интернет и социалните мрежи, подчерта комисарят, под чието ръководство се водеха преговорите с международните партньори, и добави, че комисията няма защо да бъде обвинявана. Той очаква ратификациите да бъдат отложени до произнасянето на съда.

Според него ACTA не съдържа нови юридически постановки, няма да промени начина на употреба на интернет, а ще затвърди съществуващите закони, без да нарушава свободата на изразяване. Нека съдът прецени законността на споразумението, заяви Де Гухт. Той отбеляза, че документът би влязъл в сила едва след ратифицирането му от всички подписали го страни, както и от Европейския парламент.

От съда ще трябва да дадат информация дали споразумението е законосъобразно. В последните дни в Европа има дебати относно защитата на свободите на хората и приветствам свободното изразяване на опасенията на хората. Хората обаче не разбират какво е ACTA.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес