Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Египетският съд пусна Мубарак, той остава зад решетките по други обвинения

15 април 2013, 15:09 часа • 3839 прочитания

Бившият египетски президент Хосни Мубарак, който е съден заради смъртта на стотици протестиращи, ще бъде освободен при определени условия. Въпреки това той остава в затвора заради други съдебни дела, съобщи държавната телевизия.

"Апелативният съд освобождава Мубарак по делото за убийството на протестиращи и той остава задържан в рамките на други дела", съобщи телевизия Нил Нюз. Адвокатът на бившия президент, който се намира в ареста от април 2011 г., поиска освобождаването му с мотива, че клиентът му е престоял в предварителния арест повече от максималния срок от две години, съобщиха местните медии.

Въпреки решението на Апелативния съд за момента Мубарак остава затворен, тъй като неотдавна прокуратурата го постави в предварителния арест по ново дело за корупция. Мубарак, който беше принуден да подаде оставка на 11 февруари 2011 г. заради народен бунт, беше осъден през юни 2012 г. на доживотен затвор заради отговорността си за смъртта на протестиращи по време на бунта.

Касационният съд отмени присъдата през януари и нареди ново дело. Първото заседание по делото се провали в събота заради оттеглянето на съдията, чиято безпристрастност беше поставена под съмнение заради оправдаването на високопоставени лидери на сваления режим по друго дело.

Десислава Мирчева
Десислава Мирчева Отговорен редактор
Новините днес