Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Египетският президент разшири пълномощията си

23 ноември 2012, 10:45 часа • 4345 прочитания

Президентът на Египет Мохамед Морси обнародва конституционната декларация на страната. Проектът съществено разширява пълномощията му. Наблюдателите коментираха, че със стъпката Морси иска да стане "новият фараон" на Египет, предаде БЛИЦ.

Части от документа бяха прочетени по телевизията в пряк ефир. В документа се отбелязва, че “ако нацията или нейното единство се окажат под заплаха”, президентът “има правото да направи необходимите решения и действия”, за да се противопостави на опасностите в съответствие със закона. Освен това, декларацията удължава с два месеца дейността на Конституционната комисия на Египет, която разработва основния закон на страната, съобщават световните медии.

В документа също присъства статия за подновяването на разследването на престъпленията срещу демонстрантите, извършени в дните на революцията, в резултат на която падна режимът на Хосни Мубарак.

По-рано Морси издаде декрет, който разпорежда провеждането на повторни съдебни слушания по делото за Хосни Мубарак и неговите съратници. Според разпореждането, съдът повторно ще проучи ролята на чиновниците в потушаването на акциите на протест в началото на миналата година.

Морси също назначи Талгат Ибрахим на поста генерален прокурор на страната на мястото на Абдел Маджид Махмуд. Абдел е поддръжник на президента.

Междувременно съдът в Египет започна разглеждането на въпроса за импийчмънт на Морси за нарушение на клетвата и подкопаване на конституционните основи. По думите на представител на съда, за първи път в историята на Египет “съдиите се готвят да се възползват от правото си да свалят държавния глава, след като той е коригирал законите и конституцията”.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес