Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Един тон мляко на пътя: Протест на фермери в Русе

07 февруари 2024, 12:36 часа • 2164 прочитания

Над тон мляко изляха фермерите по време на втория ден от безсрочния протест на земеделците в района на Дунав мост при Русе. Те отново блокираха движението по кръговото кръстовище с трактори и тежки машини, предаде БГНЕС.

Всички браншове в региона се включиха

И този път в протестните действия се включиха представители на различни браншове в селското стопанство – зърнопроизводство, животновъдство и плодове и зеленчуци. Исканията им остават същите както бяха обявени в началото – промяна на методиката за подпомагане, отпадане на ограниченията свързани със зелената сделка, законодателни промени за устойчивост на сектора и въвеждане на регулационни механизми за вноса от трети страни като Украйна и Молдова.

Още: Блокада с кози: Фермерите изкараха стадо на магистрала “Струма“

Украинската помощ - като през 2022 и 2023 г.

В сектор животновъдство настояват ставките за т.н. украински помощи да са същите както през 2022 и 2023, заяви съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Деян Тодоров.

Недоволството на фермерите е и заради липсата на адекватни мерки от страна на държавата за защита на родното производство. Земеделските производители ще изчакат да видят дали днешната среща при премиера в 18 часа ще даде задоволителен за тях резултат , за да преценят дали да продължат с протестите.

Още: Сделка с правителството или безсрочни протести: Говорят земеделците

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес