Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Държавата одобри 900 хил. лева за да ни запознава с ЕС и за европейския ни имидж

20 февруари 2019, 13:17 часа • 541 прочитания

900 000 лева ще даде държавата за изпълнение на Комуникационна стратегия на България за ЕС през тази година.

Бюджетът ще бъде разделен поравно за изпълнение на национален и международен план. По националния план ще бъдат финансирани дейности, с които да бъдат по-запознати българите относно "актуалните теми от дневния ред на Европейския съюз, резултатите от първото Българско председателство на Съвета на ЕС и продължаване на дебатите по заложените приоритетни въпроси като европейската перспектива на Западните Балкани, Brexit и др".

Във връзка с годината на избори за Европейски парламент един от фокусите в дискусиите ще бъде визията на обществото за бъдещето на ЕС. Акцент ще бъде поставен и върху комуникационни инициативи, свързани с културното многообразие в ЕС: популяризиране на съвременното европейско изкуство и мястото, което българската култура заема на европейската сцена.

Що се отнася до международния план, там пари ще бъдат харчени за "утвърждаване на положителния образ на България като държава-член на ЕС". Пари ще има и за "популяризиране на активната политика в подкрепа на европейската интеграция на страните от Западните Балкани, повишаване видимостта на България като член на ЕС в държавите от Източното партньорство и задълбочаване на сътрудничеството с българските общности".

Специално за какво ще има пари става ясно от официалното съобщение - за отбелязването на 140-годишнинината от приемането на Първата конституция на България, основаването на МВнР и установяването на дипломатически отношения между България и редица държави. Ще продължи популяризирането ролята на България за спасяването на българските евреи, включително в контекста на приемането на България за пълноправен член на Международния алианс за възпоменание на Холокоста.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес