Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Два вида отровни змии има в България

26 април 2018, 17:10 часа • 26723 прочитания

В България се срещат основно два вида отровни змии – пепелянка и усойница. Това каза Георги Еленски, ветеринарен лекар и собственик на колекция от екзотични животни.

„Все още съществува страхът от змии при голяма част от хората и е трудно да бъде изкоренен този страх“, коментира д-р Еленски.

По думите му от отровата се прави змийският серум. „По статистика умират около 150 000 души от отровни змии, като основната смъртност е в Африка, Индия, Индонезия. В Австралия, където са осем от десетте най-отровни змии, се регистрират по три смъртни случая годишно, тъй като е богата страна и има всичко необходимо за намеса при ухапване. Необходимите лекарства ги има и в Индия и Африка, но населението не може да си ги позволи“, каза още д-р Еленски.

По думите му В България се срещат основно два вида отровни змии – пепелянка и усойница, предаде Фокус.

„Около 10% от ухапванията могат да бъдат тежки, а ако змията не е много стресирана, тя нанася сухо или полусухо ухапване. При тежко ухапване на втория час се подува целият крайник, а ако е леко, се подува малко над мястото на инжектиране на отровата. Змиите на територията на страната са слабо отровни и човек има достатъчно време за реакция, като най-често лечението завършва успешно с противозмийски серум. По–опасно е при малки деца“, каза още д-р Еленски.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес