Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Два хеликоптера са излетели тази сутрин да търсят Боян Петров

12 май 2018, 08:40 часа • 8008 прочитания

Тази сутрин два непалски хеликоптера са излетели над района около връх Шиша Пангма в търсене на алпиниста Боян Петров. Това съобщи БНР, позовавайки се на информация от екипа на сънародника ни.

100 китайски спасители пък са ангажирани със спасителната операция по земя. Част от тях днес са потеглили към втория височинен лагер, където има надежда да се намира българинът. Отделно, няколко шерпи, които вчера останаха да нощуват в лагер едно, както и алпинистите от различни държави, намиращи се в района на експедиция, също продължават търсенето на Боян Петров.

Алпинистът е в неизвестност от 3 май, а издирването му продължава вече пети ден и досега беше затруднявано от лошото време.

На 3 май в Хималаите изчезна българският алпинист Боян Петров, който в рамките на програмата „Българин – 14х8000“ покори десет върха с височина над 8000 метра. Алпинистът е част от група от десет души, която се беше насочила към връх Шиша Пангма (8027 м). Неговото изчезване беше забелязано на височина от 7500 метра. При издирвателна операция на 6 май бяха открити палатка и спален чувал, но поради влошените метеорологични условия издирването временно беше прекратено.

Жената до Боян Петров – Радослава Ненова, обяви дарителска сметка, в която се събират средства за спасителната операция на алпиниста. „Не знам до колко е подходящо, но ето че го направих. Сметка за спасителната акция на Боян. След време застрахователите би трябвало да възстановят пари, но след време не ми върши работа аз имам само СЕГА”, написа Ненова по-рано във Facebook.

Paypal: desertrose_lili@yahoo.com

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес