Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доминираща победа на Себастиан Фетел

09 юни 2013, 23:10 часа • 6712 прочитания

Статистически бе трудно да се заложи на Red Bull за победа в Канада. Практически – Фетел и Red Bull бяха доминиращата сила на „Жил Вилньов“. Той финишира с 15 секунди преднина пред втория Фернандо Алонсо, който само успя да минимизира загубите си, но не и да съкрати преднината спрямо Себастиан в класирането. Победата е изключително сладка за целия отбор, който никога не е печелил на това бързо трасе, което не допада особено на техния болид. Но не е днес. Забележете: Фетел бе едва 18-и на засичането за максимална скорост – само 315,2 км/ч, но въпреки това той буквално отвя конкурентите си и не изпусна водачеството през цялата дистанция (с изключение на 3 обиколки след първото му влизане в бокса и по-късния бокс на Хамилтън). За представянето му красноречив е и друг факт: в 35-а обиколка Фетел изпревари с един тур стартиралия от 3-а позиция Валтери Ботас. Жалко за финландеца, който на мократа писта в квалификацията блесна, но на сухото трасе днес неговият Williams просто бе отчайващо бавен.

Очакванията се оправдаха и Алонсо показа много силно темпо в състезанието. Той и Уебър загубиха много време след Розберг, а това пък позволи на Хамилтън да направи едно сравнително спокойно състезание. След вторите смени на гумите Алонсо буквално полудя. В 37-та обиколка Гидо ван дер Гарде затвори фибата под носа на Марк Уебър, в резултат на което австралиецът го удари и счупи част от предното си крило. В 42-та обиколка Алонсо изпревари Уебър. Сребърният болид пред него явно му действа като червен плащ през разярен бик. Фернандо започна да реди най-бързи обиколки една след друга, за да се стигне до 63-та обиколка, когато логичното се случи с изпреварването на Люис. С второто си място испанецът успя да ограничи загубите в шампионата, но преднината на Фетел в генералното подреждане набъбва сериозно. Двамата вече са разделени от 36 точки (Фетел има 132, а Алонсо 96 точки), докато Райконен губи почва под краката си. Финландецът имаше много проблеми в Канада, които му отредиха едва девето място (завърши 10-и в Монако преди две седмици). Така той събра 88 точки, с 11 повече от Хамилтън (77). Въпреки че бе изпреварен от Алонсо, Люис направи добро състезание, докато съотборникът му и победител в предишната надпревара – Нико Розберг, не може да се похвали с такова, завършвайки пети, но на близо една обиколка след победителя.

За да съм искрен ще кажа, че ми е мъчно да гледам пилотите на McLaren да се борят един с друг за 11-то място. Жалко, наистина. Един от най-титолуваните отбори е в абсолютна дупка, от която сякаш няма измъкване. Бътън дори кара със стратегия с едно спиране в бокса, за да се опита да вземе някаква точка, но така и не успя, тъй като темпото му (а и това на съотборника му) бе прекалено бавно, а на „Жил Вилньов“ влизането и излизането от бокса са много къси. Така че стратегията им не се оправда. По този начин McLaren прекъснаха невероятната си серия от 65 поредни състезания в зоната на точките. При това на писта, на която имат 5 победи от последните 7 състезания.

Останалите места в зоната на точките си разпределиха: Жан-Ерик Верн (второ поредно силно състезание за пилота на Toro Rosso), Пол ди Реста (който финишира с цели 10 места по-напред от стартовата си позиция), Фелипе Маса (осем места по-напред от стартовата си позиция), Кими Райконен и Ейдриан Сутил.

Лично моите очаквания за изпълнено с драма състезание не се оправдаха. Пистата бе суха (не че искам да вали на всяко трасе), всичко с гумите бе наред и нямаше драма с прекаленото им износване, нямаше кола за сигурност, нямаше и някакви отличимо запомнящи се ситуации на пистата. А „Жил Вилньов“ почти винаги предлага такива.

Автор: Пламен Георгиев

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес