Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доклад на Opensignal показа коя е най-бързата мобилна мрежа в страната

30 януари 2023, 14:01 часа • 1925 прочитания

В последния си доклад, Opensignal – водеща компания за анализ и оценка на потребителското преживяване с мобилните мрежи на телекомите, обяви резултатите за България за периода 1 септември – 29 ноември 2022 г. Документът анализира телекомите в общо 14 категории, като оценява максималната скорост на сваляне и качване на информация, покритието и цялостното изживяване за потребителите по отношение на провеждане на разговори, видео стрийминг и гейминг.

Първенецът сред играчите на телекомуникационния пазар в България е А1, който е отличен в 13 от 14-те категории на доклада. През наблюдавания период мобилната мрежа на А1 е била най-бързата в страната като цяло, както по отношение на сваляне на информация, така и на качване. Мрежата на А1 е регистрирала почти 60% по-високи скорости на сваляне от тези на конкурентите.

По отношение на скоростта на последната генерация мобилна мрежа, 5G ULTRA мрежата на А1 също е най-бързата в страната. Според проучването 5G ULTRA e с над 2,4 пъти по-бързи средни скорости на сваляне на информация спрямо останалите 5G мрежи у нас. Средната скорост на сваляне в 5G ULTRA е достигнала 478,5 Mbps, което е с 36,4% повече спрямо последния доклад от пролетта на миналата година.

5G ULTRA е единствената в страната, която използва лента с широчина от 100 MHz, която е по-голяма от съвкупната честотна лента на всички предходни технологии взети заедно в една посока на предаване. Това помага за по-добро клиентско преживяване, благодарение на гигабитовите скорости и малкото времезакъснение.

Развитието на последното поколение мобилна мрежа 5G отваря много възможности както за крайните потребители, така и за бизнеса. Освен това разгръщането на мобилните мрежи от пето поколение прави възможно създаването на много нови услуги и дигитализиране на процеси. Голяма част от приложенията на 5G биха били неизпълними за реализация с по-стара технология.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес