Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Договорка по съкращенията в пожарната не беше постигната

07 февруари 2015, 16:01 часа • 21131 прочитания

Договорихме се до края на месец април да бъдат обявени конкурси за назначаването на 250 пожарникари. Не се договорихме по отношение на съкращението на щата. Това обяви председателят на синдикат "Огнеборец" Любомир Еленков след среща с министъра на вътрешните работи Веселин Вучков и директора на пожарната комисар Николай Николов.

Синдикалистът подчерта, че обявените 250 места не са достатъчни, защото средното текучество в системата на пожарната на практика е такова. Тоест, всяка година толкова служители напускат или се пенсионират. За недостига на пожарни екипи беше даден пример това, че през изминалото денонощие пожарната се е отзовала на 147 повиквания, а 97 все още са чакащи поради липсата на ресурс.

Снимки: БГНЕС

Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков заяви на свой ред, че няма да има съкращения на хора, а само на щат. Няма как да бъдат икономисани средства по друг начин и че изпълнява разпоредби от закон, обнародван в Държавния вестник на 22 юли 2014 г.

До 15 април 2015 г. ще бъде представен план за преструктуриране на ГД "Пожарна и аварийна безопасност". Очаква се той да даде яснота за развитието на дирекцията през следващите година и половина.

"Идеята ни е до края на годината във всеки екип да има по трима пожарникари", подчерта вътрешният министър. Според него никъде в Европа пожарната не работи на такъв 100% професионален принцип.

Началникът на ГД "Пожарна и аварийна безопасност" главен комисар Николай Николов каза, че проблемът с неподменяното от близо 5 години униформеното облекло на служителите се дължи на проблеми при обществените поръчки и увери, че съвсем скоро въпросът ще бъде решен. Николов подчерта, че всеки пожарникар ще получи и лични предпазни средства.

До края на 2016 г. ще бъдат обявени още няколко поетапни конкурса. Това каза вицепрезидентът на Националния синдикат на пожарникарите и спасителите "Огнеборец" - КНСБ - Венцислав Станков, след среща с ръководството на МВР.

Броят им ще бъде определен, след като бъде приет новият Закон за МВР, информира агенция "Фокус".

„Относно групите „Спасителна дейност" и затварянето на някои участъци и ненатоварени служби, категорично сме изразили становището, че не сме съгласни. Ще се направи нова структура и до 15 април ще се обяви. Ако не ни удовлетворява това, което ние искаме, обещавам, че на 15 април ще сме пред "Пиротска" 171 А - Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита населението", защото там се правят структурите и оттам идват най-големите проблеми за нас. Не взимаме ли мерки и не се ли борим сами за нашите права, няма кой да ни реши проблемите", допълни синдикалистът.

Иначе днес над 150 пожарникари излязоха на протест пред сградата на МВР със скандирания "Искаме права си". Те се обявиха против реформи, които означават само съкращения, информира БГНЕС. 

С искания за прекратяване на процедурата по съкращаване на 292 щатни бройки и обезпечаване на незаетите над 1000 щата за спасители и огнеборци, синдикатът на КНСБ алармира, че решението за съкращение създава илюзорна представа за реформа. Според протестиращите по този начин структурата не може да изпълнява функциите си, а сам по себе си незаетият щат е предпоставка за полагане на извънреден труд.

„Нашите служители няма на какво да пишат нормативните си документи, няма с какво да обслужват прилежащите към градовете села. Използват лични средства. Ние сме силни, защото не лъжем с нищо. За съжаление, това е действителността в пожарната. С нашето присъствие искаме да отрезвим управляващите в тази държава и да им кажем категорично, че не можем да работим по този начин. Не искаме и половин човек от свободния щат да ни вземете, а не 292-ма души. Категорична е тази позиция", посочи още Еленков.

Пожарникарите и спасителите в София бяха подкрепени от колегите си във Варна и Добрич, които също излязоха на улицата. В протестна декларация до властимащите стачният комитет заяви, че ако не бъде намерено решение на проблема, ще бъдат предприети още по-твърди синдикални действия за защита правата на работещите в системата на пожарната и аварийната безопасност.

Протестиращите са решени дори да потърсят международна подкрепа от европейския алианс на пожарникарите и спасителите, защото съкращенията не водят само до рискове в системата, но и до риск за всички граждани, защото пожарникарската професия е една от най-рисковите и хуманните.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес