Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Днес почитаме паметта на жертвите на комунистическия режим

01 февруари 2020, 09:00 часа • 7079 прочитания

На 1 февруари е денят за почит към жертвите на комунистическия режим. Именно на този ден са произнесени наведнъж най-много смъртни присъди над политици от т.нар. Народен съд. Денят се отбелязва официално едва от 2011 година, по предложение на президентите Желю Желев и Петър Стоянов. На 1 февруари 1945 г. първи и втори върховен състав на Народния съд произнася най-много смъртни присъди над политици в новата история на България. Осъдени на смърт са 67 депутати от ХХV Народно събрание, трите правителства за периода от януари 1941 г. до 3 септември 1944 г. начело с министър-председателите Богдан Филов, Добри Божилов и Иван Багрянов (общо 23 политици). Тази година се навършват 75 години от кървавата дата.

По повод 1 февруари - дата посветена на убитите от Народния съд, вчера в Бургас беше посочено мястото на което се намира общ гроб. В него са погребани жертви на комунистическия режим от 1945 година.

Инициативен комитет настоява там да бъде поставена паметна плоча, за да не забравят невинните жертви на комунизма.

Стоян Райчевски и Митко Иванов са съавтори на книгата „История на Бургас” , която разказва и изследва къде се намира общият гроб. За Actualno.com историкът Стоян Райчевски сподели: „Почитаме екзекутираните от Народния съд. Искахме за тях да има паметен знак още в началото на 90-те години. Правихме няколко опита, панихида в църквата „Св. Кирил и Методи“, но не се отзоваха достатъчно, други събития се наложиха, просто времето не стигна. В Бургас в момента има създадена такава нагласа, инициативен комитет и я подкрепяме заедно с Митко Иванов. За общият гроб който се намира в сегашния парк на комплекс „П.Р.Славейков”, по-точно в края на някогашните гробища, знам още от моята баба, чийто син и мой вуйчо е погребан там, след като е разстрелян. Като дете тя ме водеше и преливаше това място. Разказвала ми е, че той е положен тук, но нямаше кръстен знак, защото тогава не се разрешаваше.Те бяха третирани като врагове на народа. Там са погребани и други хора от Бургаски регион, след като са им изпълнени присъдите от Народния съд. Аз посочих мястото по спомени и то сега е залесено, беше краят на най-старите бургаски гробища“.

Около 300 души са разстреляни по това време, за което почти няма доказателства и данни. По спомените на историка и писател Стоян Райчевски и благодарение на усилията на иницивен комитет се очаква на мястото да бъде поставен паметен знак.

На 1-ви февруари СДС Бургас и представители на Съюзът на репресираните ще почетат жертвите на комунизма, с цвете на вече съществуващият паметник на жертвите на тоталитаризма, който се намира до Съдебната палата в Бургас.

Гергана Цонева
Гергана Цонева Отговорен редактор
Новините днес