Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Димитър Главчев за взривовете край Елин Пелин: Вероятно ще продължи да гърми още дълго

25 юли 2024, 21:52 часа • 1484 прочитания

От армията идва брониран джип, който да помогне със ситуацията, както и водоноска. Това заяви Димитър Главчев пред журналисти след взрива на складовете за фойерверки в Елин Пелин.

„Всичко се следи и към момента е под контрол. За евакуация - ще се прецени на място, но по-добре е да се вземат повече мерки. Съветвам жителите да не се паникьосват", каза още Главчев. „Вероятно ще продължи да гърми още дълго“, допълни още той.

Още: Пожар след взрив в склад за фойерверки край Елин Пелин, има ранени (ВИДЕО)

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов посочи, че складовата база на голяма верига хранителни магазини е твърде близо до пожара (на около 700 метра) и периметърът трябва да се обезопаси.

От веригата „Фантастико" съобщиха, че първоначално в складовете им е спряло само електричеството, но впоследствие се е запалил покривът. „Собственикът на горящите складовете е извън София. Свързахме се с него. Той пътува насам“, уточни Калин Стоянов.

Още: МЗ: Жителите на Елин Пелин да дишат през кърпи и да затворят прозорците си

Собственикът на складовете с фойерверки е обяснил по телефона обаче, че има добра охранителна система и камери за видеонаблюдение. Това ще помогне за изясняване на причините за инцидента. 

„Става въпрос за фирма, която се занимава с пиротехнически изделия. Информацията е, че има шест склада, които са пълни с такива изделия. До момента  пожарникарите са успели да изкарат двама тежко пострадали, които са в болница”, допълни Калин Стоянов.

Още: Бивш шеф на пожарната: Необходимо е време фойерверките да се самоунищожат

Става въпрос за шест склада, които са пълни с пиротехнически изделия. По думите на Калин Стоянов до момента пожарникарите са успели да изкарат двама души с тежки изгаряния - трета степен. Те са откарани в болнични заведения.

Според властта обектът е съобразен със законовите изисквания и е на необходимото отстояние от населените места. Преди три месеца складовете са били инспектирани и не е имало нарушения при съхраняването на пиротехническите изделия.

Мобилна лаборатория следи за качеството на въздуха

Екип на РИОСВ-София реагира незабавно на инцидента в склада за фойерверки в Елин Пелин. Изпратен е екип на място. Целта му е да извърши подробен оглед на района и да оцени въздействието на инцидента върху околната среда.

Още: Евакуират хората от крайните къщи на Елин Пелин

За да се осигури бърза и точна оценка на ситуацията, на място ще бъде разположена мобилна лаборатория за изследване качеството на въздуха. Резултатите от анализите ще бъдат оповестени публично веднага след като бъдат получени.

Още: Час след взривовете край Елин Пелин: BG-Alert изпрати предупреждение за опасност

„Нашите екипи са на място, но изчакват ситуацията да се успокои, да спре да гърми и да се овладее огъня, за да влязат по-близо и да започнат със замерванията. Ще подаваме в реално време резултатите от изследването на качеството на въздуха в района на Елин Пелин“, заяви Ренета Колева, зам.-министър на околната среда и водите.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес