Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Детска пиеса за случилото се в Белене по време на комунизма разбуни духовете

02 юни 2015, 09:20 часа • 12403 прочитания

Възстановка на случилото се в лагера в Белене по време на комунистическия режим предизвика бурни спорове. Тя беше направена като спомен за жертвите на комунизма.

Представлението е изиграно от ученици от ОУ „Васил Левски” в Белене. Родителите дадоха своето разрешение, каза Румяна Богданова, директорът на училището. На представлението присъстваха и председателят на Народното събрание Цецка Цачева, както и военният министър Николай Ненчев. Те не коментираха дали използването на деца е укоримо. ДАЗД е сезирана за случая.

Не може да ползваме деца дори за възстановка, подчерта Мария Капон в студиото на Нова телевизия. Мотивът – не можело да правим както комунистите. Тя даде и пример – като дете, докато е учила, никога не са я карали да прави възстановка на разпятието на Христос.

Изненадан съм от реакции. Бих казал, че и медиите преекспонират, защото се вади само снимката на надзирателите с пистолети и „жертви” – извън контекст. Трябва да се знае, че от две години сме чистили лагера в Белене. Това не е първа пиеса на това място – играли сме пиеса и как войниците на Цар Ирод убиват децата във Витлеем, защото е част от Библията, обясни организаторът на събитието отец Паоло Кортези.

Паметта за исторически събития се предава чрез спомени, чрез разкази, музеи. За мен е потресаващо, че искаме да се борим с насилието, е правим сцена на дете-палач с пистолет и дете-жертва, поясни Капон.

Работили сме за представлението с децата-актьорите, те с голямо желание играят театрални постановки. А в Сливен, вчера – на Международния ден на детето, са вкарали деца във военно поделение – при автомати, бомби. Защо никой не се възмути на това, попита Кортези. А Капон посочи, че инициативата да си спомняме за Белене е прекрасна. И добави, че е възмутена, защото политици са присъствали и не са реагирали адекватно. За Капон големият приоритет е Белене да стане музей, България да си спомня какво е било там. Тя поиска да се направят помагала и учебници, в които да се описва какво е било в Белене. Искам Белене да е място на паметта, завърши и отец Кортези.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес