Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Деница Сачева: Протестът на майките е изцяло политически, законът няма да бъде отменен

05 март 2020, 18:15 часа • 21217 прочитания

„Законът за личната помощ няма да бъде отменян. В него обаче има текст, който ме задължава в срок до 30 юни тази година да внеса в Народното събрание анализ за действието на закона и предложения за неговото усъвършенстване“. Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в предаването „Лице в лице“ по Би Ти Ви. Според нея протестиращите под прозорците на Министерски съвет майки й искат оставката, защото спазва закона.

„Този закон е посочен от същите тези дами, които сега протестират. Законът за личната помощ и Законът за социалните услуги са приети от парламента, с мнозинство, с аплодисменти. Няколко месеца по-късно отново са обект на тежки раздори – защо, можем само да гадаем“, заяви Деница Сачева.

„Този закон има нужда от усъвършенстване. В момента той създава несправедливости между различни категории групи хора. Освен това е приет при отрицателна финансова обосновка от Министерство на финансите и Министерството на труда и социалната политика. Всички искания на майките биха възлезли на повече от 900 млн. лева, за които няма такива разчети и които трудно биха могли да бъдат намерени. Това не означава, че хората, които имат нужда от личен асистент и тези, които имат нужда от тази помощ, няма да получават тази услуга. Въпросът е в какви размери и обеми, така че да не бъдат нарушавани правата и на други граждани“, категорична бе Сачева. „Говорим за усъвършенстване на закона и за по-справедливо разпределение на ограничения ресурс, с който разполагаме“, допълни тя.

Министър Сачева уточни, че в момента се правят разчети за следващата година, но ресурсът в рамките на тази година е в размер на 93 млн. лева. „Държа, обаче, да подчертая, че законът за личната помощ се отнася само до хората с увреждания. В същото време хора, които до момента са получавали услугата личен асистент – възрастни хора, които са самотно живеещи и нямат ТЕЛК-ово решение са изключени от този закон. За тях животоспасяващата грижа е патронажната грижа, която се осигурява през оперативна програма, но за да може да бъде устойчива програма, трябва да влезе в сила Законът за социалните услуги. Всъщност, Законът за социалните услуги и Законът за личната помощ имат комбинирано действие и по този начин могат да обхванат всички нуждаещи се хора“, допълни тя.  

Деница Сачева съобщи, че е провела среща в Пазарджик с родители на деца с увреждания, които са били изключително разтревожени от всичко случващо се със Закона за социални услуги, защото смятат, че законът за личната помощ не е панацея и няма да реши проблемите.

Министърът на труда и социалната политика заяви, че от началото на протеста на 1 март не се е срещала с протестиращите. „Вера Иванова и Нели Димитрова са членове на работните групи по законодателството, което се подготвя в министерството. Там водим диалог с тях. Защо участват в писането на закони, срещу които после протестират, остава загадка“, уточни Деница Сачева като бе категорична, че исканията на протеста са изцяло политически.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес