Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дачич е посочен за премиер от Николич

28 юни 2012, 13:37 часа • 4229 прочитания

Лидерът на сръбските социалисти Ивица Дачич е посочен за министър-председател на Сърбия от президента Томислав Николич, предаде БГНЕС.

Дачич получи мандат за съставяне на правителство на страната. Очакванията на наблюдателите са той да се опита да се коалира с националистите от Прогресивната партия на президента Николич.

Мандатът за съставяне на правителство идва след провала на преговорите за коалиция с Демократическата партия на Сърбия на бившия президент Борис Тадич.

"Коалицията около Социалистическата партия на Ивица Дачич ме убеди, че си е осигурила достатъчно мнозинство" в парламента, за да сформира правителство, заяви Николич пред журналисти. Според конституцията, президентът дава мандат за сформиране на правителството на този, който докаже, че разполага с мнозинство в 250-местния парламент.

Според публикации в сръбските медии от тази сутрин в новото правителство с премиер Ивица Дачич ще участват Сръбската прогресивна партия /СПП/ на президента Томислав Николич, Сръбската социалистическа партия /ССП/ и Обединените региони на Младжан Динкич.

"През последните няколко дни нещата се развиваха много бързо. Има индикации, че Дачич ще дойде при мен с доказателства, че притежава парламентарно мнозинство и ще поиска мандат за съставяне на новото правителство. Така изглеждат нещата на този етап. Както аз, така и Вие, ще трябва да изчакаме още малко", каза по-рано днес пред сръбската държавна телевизия РТС Томислав Николич. Според него това е добра новина, защото продължаването на преговорите ще означава загуба на много ценно време, което Сърбия и без това има много малко. Николич очаква новият кабинет да даде възможност на гражданите да работят, да се грижи за тяхната сигурност, а Сърбия да се приближава към Европа.

Според неофициалната информация на БНР всички детайли около новата управляваща коалиция са готови, а Ивица Дачич ще продължи да бъде и вътрешен министър.

Външното министерство ще бъде поверено на Сузана Грубешич от формацията "Обединени региони на Сърбия", а министър на отбраната ще бъде Борислав Перевич от победилата на изборите неотдавна Сръбска прогресивна партия.

Вицепремиер, отговарящ за европейската интеграция, ще е Александър Вучич, близък политик до президента Томислав Николич.

Припомняме, че в продължение на близо два месеца се водиха преговори между ССП и загубилия президентските избори Борис Тадич, който е и лидер на Демократическата партия. Според сръбския печат ССП ще получи премиерския пост, министерството на вътрешните работи, на образованието, на здравеопазването и едно вицепремиерско място. СПП ще ръководи министерствата на отбраната и на правосъдието. Обединените региони ще контролират икономическото министерство, както и това на регионалното развитие.

Разрешаването на патовата ситуация, която се намираше в съседна Сърбия, се случва на важен за западните ни съседи ден - Видовден, с което са свързани важни събития не само в сръбската история, но и тази на Балканите. На този ден сърбите губят битката за Косово от Османската империя, на него и австро-унгарският престолонаследник Франц Фердинанд е убит в Сараево от Гаврило Принцип през 1914 година, което предизвиква впоследствие и избухването на Първата световна война.

Редактор: Ая Косарова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес