Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Да върнем отнемането на шофьорската книжка за превишена скорост, предлага Мутафчиев

08 октомври 2013, 09:52 часа • 40989 прочитания

Връщане на отнемането на шофьорската книжка при превишена скорост и по-сериозни ограничения за младите шофьори (бел. ред. – тези със стаж зад волана от до две години) – в подкрепа на тези мерки се обяви червеният депутат Петър Мутафчиев.

Според Мутафчиев при 75% от катастрофите, при които има човешки жертви, причината – дали основна или косвена, е превишената скорост. Той направи изчисления на базата на статистически изследвания, като посочи, че 49% от катастрофите с фатален край са заради несъобразена скорост, а 8% са заради неправилно изпреварване.

Бих искал да бъде върната мярката „отнемане на шофьорската книжка” при несъобразена скорост, каза червеният депутат. „Спомняте си, че при 30 км./ч. над разрешеното се отнемаше за една година. Това беше отменено от предишното правителство. Лично аз бих предложил да се върне”, заяви Мутафчиев в сутрешния блок на Нова телевизия.

Той обаче не подкрепя предложението на младите шофьори да им бъде забранено да карат по магистралите. За ограничения за шофьорите до 2 години обаче трябвало да се помисли. Мутафчиев изрази мнение, че на младите шофьори може да се сложат стикери, както и позволената за шофиране скорост в техния случай да бъде намалена.

„При позволена максимална на магистралите от 140, за младите шофьори може да бъде 110 км/ч.”, заяви Мутафчиев. 

Освен това бившият транспортен министър коментира, че трябва да бъде обсъден и размерът на санкциите, а глобите да са съобразени с доходите на хората, защото иначе стават несъбираеми. 

Според него трябва да се подготви цялостен Закон за движение по пътищата, тъй като сегашният е променян 29 пъти.

 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес