Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Да не се допуска ескалация на напрежението в Украйна, призовава Попова

21 март 2014, 19:25 часа • 15332 прочитания

Властите и гражданското общество в Украйна да не допуснат ескалация на напрежението и засилване на конфронтацията между различните общности в страната.

За това призова вицепрезидентът Маргарита Попова на последователни срещи днес на "Дондуков" 2 с посланика на Украйна в София Микола Балтажи и с председателя на Асоциацията на българите в Украйна и депутат във Върховната Рада Антон Киссе, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Попова определи като най-голямо предизвикателство пред управляващите в Украйна постигането на консолидация на украинското общество. Вицепрезидентът и посланик Балтажи бяха единодушни, че би било пагубно в този момент да се стигне до конфронтация между двата народа – украинския и руския. И при двете срещи Попова изрази загриженост за българската общност след референдума в Крим.

"Сега най-важното е да надделее разумът и да се възстановят спокойствието и стабилността в Украйна. Това е единственият начин да се преодолее днешната криза", заяви Антон Киссе. Той посочи още, че позицията на сънародниците ни в Украйна е за запазването на либералния режим за използването на регионалните езици в страната.

Изготвянето на Национална стратегия за българите в чужбина също беше обсъдено по време на срещата с Киссе. Държавните институции ценят мнението на българските общности зад граница и ще продължат да търсят позицията и на нашите сънародници в Украйна, отбеляза Маргарита Попова.

Киссе заяви висока оценка за вниманието и съпричастността на българския вицепрезидент към българската общност в Украйна в последните години и отправи покана към Маргарита Попова отново да посети сънародниците ни в неговата страна. Посланик Балтажи информира, че е отправил покана пред българските власти за изпращане на наблюдатели за предстоящите избори в Украйна.

Източник: БГНЕС

Виктория Пенева
Виктория Пенева Отговорен редактор
Новините днес