Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Д-р Цветан Тончев: Що е то Пропагандон (ВИДЕО)

25 май 2023, 17:35 часа • 2613 прочитания

В днешното издание на "Видимо и невидимо: Контрапропаганда" Калин Манолов ни среща с д-р Цветан Томчев - дългогодишен фоторепортер в централни български всекидневници и инициатор на съботните протести пред БНР по време на излъчването на воденото от Петър Волгин предаване "Политически некоректно".

ОЩЕ: Наказание за пропаганда? БНР дава на Волгин заплата, достойна за депутат

Етимологично думата "пропагандон" е смесица от две други думи - "пропаганда" и "гондон“, което на руски означава "измет". Но има и игра на думи с английското "кондом". На английски терминът "propagandon" може да се преведе като "propaganda-condom" .

Според д-р Цветан Томчев българските "пропагандони" бяха активирани след анексията на Крим през 2014, и направо мобилизирани след агресията на Русия в Украйна миналата година.

„Обществените медии бяха обсебени от проруските говорители благодарение на законодателството, направено от кукловодите, които чрез него контролират кой управлява държавните медии. Това става най-вече чрез избора на членове на медийния регулаторен орган. Много активен е президентът Радев, сам продукт на руските специални служби. Радев назначава част от членовете на СЕМ, който пък избира генералните директори на БНР и БНТ. Председателката на Обществения съвет на националното радио Милена Димитрова е асистент на вицепрезидента Илияна Йотова", казва Томчев.

Относно големите частни медии Цветан Томчев казва, че са собственост на подставени лица, работещи с руски капитали и всъщност обслужват руски интереси.

"Вижте кои са събеседниците в предавания като "Политически некоректно", като предаванията на Карбовски, Дачков и т.н., вижте по какви теми говорят, и ще разберете за какво става дума", като по този начин много лесно може да се различи пропагандата от „журналистиката на мненията“, която може и по убеждение да подкрепя путин и русия.

Цв. Томчев смята, че трябва да си създадем наш пропаганден език, който да се противопоставя на руските пропагандни клишета, и с който да осмиваме „пропагандоните“. Той споделя, че с нетърпение очаква всеки нов брой на „Прас-прес“, защото карикатурите на Чавдар Николов и неговите колеги -карикатуристи искрено го забавляват.

Целият разговор на Калин Манолов с д-р Цветан Томчев можете да гледате на:

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес