Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Църковен брак в прекрасния храм в кв. Лозенец „Въздвижение“

03 януари 2021, 10:40 часа • 3055 прочитания

Когато двама млади и влюбени хора решат да се оженят и сключат църковен брак те не само избират да бъдат благословени от Бога, но и това да бъде за тях един незабравим ден. Техният празник може да бъде и още по-тържествен, когато е отслужен в един нов и светъл храм. А храмът „Въздвижение на св. Кръст Господен“ е точно такъв: не е от най-големите, но и достатъчен да събере, според новите разпоредби за спазване на дистанция, около 150 правостоящи гости, а допълнително може да се разположат до 60 стола от дясно и ляво на ритуалната маса, при отслужване на църковния брак или кръщене. През зимата храмът се отоплява, а през лятото се пускат климатици за поддържане на оптимална температура.

Бракът е най-голямото чудо в човешките отношения: двама души се сливат в една личност; двама, обикнали се един другиго съвършено и докрай, стават нещо повече от просто двама души – превръщат се в единство. Това е истинско тайнство, действие, което изхожда от Бога и води към Бога!

Според православната традиция ритуалът църковен брак протича така: започва с обручение, което се извършва в притвора на храма, където венчаващите се си разменят пръстените. Обручението е обряд, който се извършва преди венчанието. То е подготвителна стъпка към съединяването на двамата в едно. Разменяйки пръстените си, съпрузите обещават един на друг вярност и взаимно доверие. След това се преминава към същинската част на църковния брак, а именно венчанието. Бракът, като съюз на мъж и жена, е установен от Бога още в Рая. „Само любовта създава от две същества едно”, казва св. Йоан Златоуст. А целта на брака е да свърже двама души, две личности в обща връзка чрез отговорност и вярност на завета, която представя и напомня за вечната връзка на Бога и неговите избраници. И така се стига до най-величествения момент - полагане на венците или короните. Те имат различно значение - от древност, когато има празник,  хората полагат венци от цветя на главите си, като символ на победата, радостта и единението. Венците в християнството са символ за царуването на новобрачните в този миг и за Царството Божие, защото всяко семейство е една малка, „домашна Църква” (Рим.16:4,1Кор.16-19). Младоженците са призовани да вярват в любовта, да вярват един в друг силно и дълбоко и така да свидетелстват за любовта и единството. Това е най-важната, тържествена и мистична част на службата – Църквата призовава с молитва благодатта на Светия Дух да слезе над венчаващите се, да освети тяхното съпружество, раждане и възпитаване на деца. В тайнството църковен брак на Църквата пристъпилите мъж и жена, според законите на любовта, получават Божията благодат, която ги претворява в „една плът” и така стават, един човек. Разликата между църковния брак и всяка друга форма на съвместно съжителство се изразява в това, че той е осветен и укрепен от Божията благодат. В тази „домашна Църква” всяко взаимоотношение между мъжа и жената трябва да има характер на свещенодействие.

И цялото това тържество, изпълнено от безупречни свещеници, в един прекрасен храм, наистина ни изпълва с благодат и пази прекрасни спомени. Накрая всички гости посрещат младоженците пред храма с радстни викове и камбанен звън. Пред входа на църквата има голямо стълбище, където може да се направят общи снимки с всички гости. А около храма има добре поддържана градина с китни полянки и дървета, като декор за идеална фотосесия. Едно райско кътче в най-високата част на София за най-хубавите мигове от живота ни.

Около църквата „Въздвижение на св. Кръст Господен“ има значителен брой места за паркиране в рамките на „Зелена зона“ (безплатно паркиране през уикенда) и винаги може да се намери място за паркиране, включително в работни дни. Точно до нея има и изход на метрото. А църквата е така разположена в района, че в близост до нея се намират няколко от най-предпочитаните и посещавани ресторанти и хотели, което е от голямо удобство при организирането на тържествата.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес