Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Български европрокурор отрече твърденията на Петьо Еврото за месечни подкупи

17 октомври 2023, 17:37 часа • 1857 прочитания

Българския европейски прокурор Теодора Георгиева отрече твърденията на бившия следовател Петьо Петров, по-известен като Пепи Еврото, че ѝ е давал месечни подкупи в замяна на влияние по определени дела.

Припомняме, че по-рано днес БГНЕС съобщи, че Петров е изпратил писмо до ръководителя на европейската прокуратура Лаура Кьовеши. В него той, че е подкупи на Георгиева. Според бившия следовател корупционната схема е продължила 4 години - от 2019 до 2023 година, като по думите му Георгиева е взимала парите да оказва влияние върху разследвания и изнудване на разследваните.

Потърсена за коментар от БТА европейският делегиран прокурор заяви, че категорично отрича обвиненията срещу нея в сигнала. Тя добави, че подобен сигнал не е постъпвал в Европейската прокуратура и не се води проверка. Георгиева посочи, че е в правомощията на българската прокуратура да установи местонахождението на Петров и да снеме обяснения от него за тези твърдения. Още: ВСС отстрани временно прокурор заради "Осемте джуджета"

По думите ѝ прокуратурата трябва да разбере дали авторът на сигнала е Петьо Петров и ако не, кой е авторът, както и да провери съдържанието му.

Сигналът е от миналата седмица

"Сигналът е получен в прокуратурата миналата седмица. Той е разпределен на наблюдаващ прокурор и е започната проверка", каза заместник-градският прокурор Христо Кръстев.

Той посочи още, че не се знае дали наистина сигналът е подаден и е подписан от Петров. Кръстев припомни, че бившият следовател Петьо Петров е обявен за общодържавно и международно издирване, има издадена Европейска заповед за арест във връзка с казуса "Осемте джуджета". Още: Жената на Петьо Еврото: Този не го познавам (ВИДЕО)

"Не мога да ви дам коментар, не съм виждала сигнала, не съм запозната с него", каза за БТА ръководителят на Софийската районна прокуратура Невена Зартова", която също е посочена в сигнала на Петров.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес