Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България се присъедини към гаранциите на страните от Г-7 за Украйна

16 август 2023, 13:33 часа • 3050 прочитания

Министерският съвет одобри присъединяването на България към усилията на страните от Г-7 за оказване на дългосрочна подкрепа на Украйна в областта на сигурността.

Въпросните гаранции бяха заявени в съвместна декларация, а сега МС възложи на Министерство на външните работи да уведоми за решението на българската страна по съответния ред, съобщават от правителствената информационна служба.

ОЩЕ: Ето какви гаранции за сигурност на Украйна договориха Г-7 (ВИДЕО)

Съвместната декларация в подкрепа на Украйна беше разпространена на 12 юли 2023 г. по време на Срещата на върха на НАТО във Вилнюс от името на страните от Г-7 - Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Обединеното кралство и Съединените американски щати, както и от председателите на Европейския съвет и Европейската комисия. Впоследствие към нея се присъединиха и Белгия, Чешката република, Гърция, Дания, Финландия, Исландия, Ирландия, Латвия, Нидерландия, Норвегия, Португалия, Румъния, Испания и Швеция, като списъкът продължава да се разширява.

ОЩЕ: Песков: Гаранциите на Г-7 за Украйна са посегателство срещу Русия

С декларацията държавите от Г-7 се ангажираха:

  • да доставят на Украйна модерно военно оборудване за военновъздушните сили, военноморския флот и сухопътните войски в дългосрочен план;
  • да предоставят обучение на украинските военни;
  • да обменят разузнавателна информация и да подкрепят Киев в областта на киберсигурността. 

В замяна на това Г-7 очаква от Украйна реформи, включително в съдебната система, и граждански контрол върху въоръжените сили.

Тези гаранции ще позволят на Украйна да "изгради армия, която може да се защитава сама и да предотврати бъдещи нападения", заяви във Вилнюс на срещата на върха на НАТО Аманда Слоут - старши директор за Европа в Съвета за национална сигурност на САЩ.

Освен това се предвижда допълнителен санкционен натиск срещу Русия и създаване на механизми както за възстановяване на Украйна, така и за ефективно преследване на виновниците за руските военни престъпления в Украйна. Отделно, руските държавни активи да останат замразени, докато Русия не плати репарации на Украйна, които да я обезщетят за причинените от режима на Путин разрушения.

ОЩЕ: Лидерите на Г-7 потвърдиха подкрепата си за Украйна с коалиция F-16

"Република България оказва политическа и практическа подкрепа на Украйна, която с противопоставянето си на руската агресия допринася пряко и за защитата на свободата, сигурността и суверенитета на всички европейски страни-членки. В унисон с тази последователна политика, България ще се присъедини към Съвместната декларация на страните от Г-7 в подкрепа на Украйна", са аргументите на правителството. 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес