Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България не е сътрудничела на ЦРУ за тайните затвори за мъчения

13 декември 2014, 11:00 часа • 19527 прочитания

България не е сред държавите, сътрудничели на ЦРУ в програмата за създаването на тайни затвори за изтезания. Това потвърди швейцарският политик Дик Марти, който е автор на доклад на Съвета на Европа по темата, написан 4 години преди разкритията на комисията по разузнаване в Сената на САЩ.

Марти призова за съдебно преследване не само на извършителите, но и на поръчителите на изтезанията, предаде БНР.

"Не съм препрочел доклада си преди нашият разговор, но нямам спомен вашата страна да има връзка с тези дейности. Наистина нищо не си спомням, да се е споменавало за България. Надявам се, правосъдието да се задейства срещу извършителите на тези мъчения и срещу политическите поръчители на изтезанията, а именно тогавашния вицепрезидент Дик Чейни и секретаря по отбраната Доналд Ръмсфелд и евентуално бившия президент Буш", коментира Марти.

Преди дни беше огласен доклад на американския Сенат, от който стана ясно, че ЦРУ е използвало мъчения при разпитите на заподозрени в тероризъм. Това се е случвало в тайни центрове за задържане, извън САЩ.

Заключението на Сенатската комисия по разузнаване, в която мнозинство имат демократите, е, че ЦРУ използва техники, които са „много по-брутални и лоши”, отколкото Управлението твърди в официалните си доклади. На всичкото отгоре използваните техники не давали желания резултат.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес