Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България е приела само 29 мигранти по квотите на ЕС

08 декември 2016, 14:43 часа • 910 прочитания

Досега България е приела 29 мигранти от въведените от ЕС квоти, показват данни, представени от Европейската комисия.

Всички тези мигранти страната ни е приела от Гърция, като е поела обещание бройката да достигне 831 души. От мигранти, попаднали в южната ни съседка, са подадени 260 молби за заселване у нас.

България е поела обещание да вземе и 471 мигранти от Италия. До момента пожелалите да дойдат в страната от там са 140. Досега обаче не е осъществено нито едно преместване по тези квоти, сочат документите.

Отсега нататък държавите-членки следва да извършват най-малко 2000 премествания на месец от Гърция и 1000 от Италия. От април 2017 г. нататък броят на преместванията от Гърция следва да бъде най-малко 3000, а от Италия - 1500.

По споразумението ЕС-Турция за размяната на сирийски бежанци, подслонени на турска земя, срещу обратното приемане от Турция на мигранти, за които няма основание да останат в Европа, у нас не е бил заселен нито един сириец. Нашата страна е изразила готовност да приеме 50 души по тази схема.

В доклад на ЕК се посочва, че за България са отпуснати 160 милиона евро за охрана на границите, като досега са предоставени 101 милиона евро. Допълва се, че средно на ден незаконно българо-турската граница преминават по четирима мигранти, предаде Дарик.

ЕК отчита, че София и Анкара са сключили двустранно споразумение за обратното приемане на чужденци, проникнали на тяхна територия. По силата на това споразумение нашата страна е поискала да върне на Турция 543 души, а досега турската държава е приела 19 от тях.

Днес ЕК препоръча и да бъде възобновена процедурата по връщане на митранти в Гърция. Това трябва да стане постепенно на основата на отделни уверения от страна на гръцките органи за всяко върнато лице, с които се гарантира, че ще им бъдат осигурени достойни условия на приемане. С цел да се избегне създаването на непосилна тежест за страната, възобновяването на прехвърлянията няма да се прилага ретроактивно и ще се отнася само до търсещи убежище лица, които са влезли незаконно в Гърция след 15 март 2017 г. или за които Гърция отговаря от 15 март 2017 г. нататък съгласно други критерии от Регламента от Дъблин.

Статистика за ЕС като цяло

През ноември тази година са осъществени 1 406 премествания, което е най-големият брой в рамките на един месец досега и което потвърждава трайната положителна тенденция, при която броят на преместванията от Гърция се стабилизира на около 1 000 на месец, а преместванията от Италия са се увеличили значително. Общо до този момент са преместени 8 162 лица — 6 212 от Гърция и 1 950 от Италия.

ЕК счита, че понастоящем следва да бъде възможно до септември 2017 г. да се прехвърлят всички отговарящи на условията кандидати за преместване от Гърция и Италия към други държави членки. За постигането на тази цел държавите членки следва отсега нататък да извършват най-малко 2 000 премествания на месец от Гърция и 1 000 от Италия. От април 2017 г. нататък броят на преместванията от Гърция следва да бъде най-малко 3 000, а от Италия 1 500.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес