Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Българи съдят Сърбия заради арест при протест

24 февруари 2015, 17:05 часа • 16558 прочитания

Искове към сръбската държава за незаконното им задържане и за нанесени нематериални щети подадоха част от задържаните в Сърбия през декември 2014 г. българи и една финландска гражданка, които практикуват китайската система за самоусъвършенстване Фалун Дафа*.

Първата жалба бе подадена през януари 2015 г. от адвоката, представляващ потърпевшите - Душка Маркович, и екипа й. Искът бе отхвърлен на първа инстанция от отдела за предварителни процедури на Окръжния съд в Белград. Решението не подлежи на обжалване.

Втората жалба, която включва иск за финансово обезщетение заради нанесени нематериални щети, бе внесена в Конституционния съд на Сърбия на 20 февруари 2015 г. Ако решението по нея също бъде отрицателно, практикуващите Фалун Дафа ще потърсят правата си в Съда за човешките права в Страсбург.

Седем български и двама руски граждани, живеещи в България, бяха задържани в Белград на 14 декември 2014 г. Първоначалната причина за посещението им в Белград бе планирано участие в организирани от сръбската Фалун Дафа асоциация мирни демонстрации срещу нарушаването на човешките права и отнемането на органи от живи последователи на практиката в Китай, по време на Третата среща на правителствените ръководители на държавите от Централна и Източна Европа и Китай на 16 и 17 декември 2014 г. Сръбските власти обаче забраниха мирните апели на 13 декември, затова практикуващите посетиха Сърбия, за да се срещнат с доброволци от други страни и да обменят опит в самоусъвършенстването, каквато е целта на събирания на практикуващи по цял свят. Те бяха наясно, че няма да се провеждат апели, затова не носеха със себе си банери и плакати, а само материали на български език за посолството ни в Сърбия.

Българските и руски граждани бяха арестувани веднага след пристигането си в „Big Hostel“ в Белград и бяха отведени като престъпници първо в полицейския участък за чужденци в града, а след това в центъра за задържане на чужденци „Падинска Скела“ извън столицата. През първите 24 часа не им беше дадено право на комуникация и достъп до българското посолство или до защитник, не им бе осигурен телефонен разговор, нито преводач, което е нечувано нарушаване на човешки права в 21 век в Европа, в държава, която кандидатства за член на Европейския съюз, твърдят българите.

В жалбата на адвокат Душка Маркович се посочва и оказвания върху задържаните натиск да подпишат документи на сръбски език, чието съдържание не разбират. Според адвоката, издаденото решение за задържането на практикуващите не е базирано на закона, защото лицата първо са били задържани, а после е издадено решение за задържанието им. Това нарушава член 35 и член 49 от Закона за чужденците в Република Сърбия. Издадените решения не съдържат и причините, заради които е било нужно това задържане, за да бъде спазен „обществения ред и националната сигурност на Република Сърбия“, както е написано в документа. Няма и посочени причини защо лицата са задържани в център за задържане на чужденци, вместо веднага да бъдат екстрадирани от Сърбия, ако е имало основателни причини за това.

Българите, двамата руски граждани и по един гражданин на Финландия и Словакия, които бяха задържани на другия ден и откарани в същия център, бяха освободени три дни по-късно.

 

* Фалун Дафа (или Фалун Гонг) е китайски метод за усъвършенстване, базиран на древните традиции за постигане на физическо и духовно подобрение. Изключителната популярност на практиката в Китай и над 100 милиона последователи предизвикват завистта на лидера на Китайската комунистическата партия – Цзян Цзъмин през 1999 г., когато той нарежда пълното унищожение на практиката с всички средства. Вече 16 години последователите на Фалун Дафа в Китай са затваряни в трудови лагери без съд и присъда, психиатрични клиники, затвори, центрове за задържане, и върху тях се използват редица методи за изтезания, включително насилствено отнемане на органи.

През декември 2013 г., Европейският парламент прие резолюция, която осъди насилственото отнемане на органи от практикуващи Фалун Гонг в Китай. Документът препоръчва страните-членки на Европейския съюз публично да осъдят злоупотребите с органи за трансплантация в Китай и да осведомят за това своите граждани, пътуващи до КНР. Подобна резолюция бе приета и от канадския парламент, а Конгресът на САЩ призова за незабавно спиране на преследването на Фалун Гонг и отнемането на органи от практикуващи в Китай.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес