Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БСП: Държавата да плаща здравните осигуровки на безработните

10 септември 2012, 19:38 часа • 13793 прочитания

Ще предложим държавата да плаща здравните осигуровки на безработните, които са регистрирани в Бюрата по труда. Това съобщи в Монтана депутатът от левицата Янаки Стоилов. Той  уточни, че преди да бъде направено подобно предложение в Народното събрание, идеята ще бъде поставена на обществена дискусия.

По думите на Стоилов, за покриване здравните осигуровки на безработните ще са нужни 71 милиона лева на година. Това са около половината от средствата, отделени за подслушване в бюджета на МВР.

Здравните услуги за безработните и бедни хора са по-важни, отколкото подслушването на заподозрени, категоричен бе той, цитиран от КРОСС.

Според народния представител заплащането на здравните осигуровки от държавата ще покаже колко процента е в действителност безработица у нас. В момента част от безработните не се регистрират на трудовата борса, тъй като нямат стимул за това - не получават обезщетения от борсата и не им се заплащат здравните осигуровки, ако са безработни. Според червения депутат държавата създава умишлено пречки за отчитане на реалната безработица. Защо според българската статистика безработицата в страната е 10,8 на сто, а според европейската система "Евростат" - с 2 процента повече, попита Стоилов.

Редактор: Калина Здравкова

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес