Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Бритиш петролеум": Туркменистан е бъдещият световен лидер на газовия пазар

14 януари 2013, 11:34 часа • 9292 прочитания

Според изнесените данни в доклада на “Бритиш петролеум”, озаглавен “Прогноза за развитието на световната енергетика до 2030 година”, Туркменистан има всички шансове да стане най-големият играч на световните газови пазари в следващите 10 години.

Ресурсите, с които разполага бившата съветска република, са достатъчни, за да задоволят в обозримо бъдеще нуждите от синьо гориво на Китай, Европа и Русия, взети заедно.

Според данните, природните енергийни ресурси на страната възлизат на повече от 71 милиарда тона нефтен еквивалент, с което тя се нарежда на четвърто място в света. Тези запаси дават основание да се смята, че Туркменистан може да пълни до краен капацитет всички съществуващи и изграждащи се газопроводи в този регион на света, предаде БЛИЦ.

Страната разработва в момента и газовото находище “Галкиниш”, запасите в което се изчисляват на 26 трилиона кубически метра природен газ.

Правителството продължава да строи и връзките, които гарантират свързването в една мрежа на всички вътрешни газопреносни мрежи, както и износа на туркменски природен газ за международни пазари.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес