Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борисов разпореди с познат имперски тон: Няма да има винетки за Северната тангента

02 януари 2019, 12:05 часа • 4903 прочитания

Независимо от логиката, независимо от принципа, че който кара повече, той плаща повече, независимо че е по-скъпо да поддържаш и чистиш 12 платна, а не 2, както по времето на социализма и БСП, което беше много скоро, нищо няма да се променя по Северната тангента. Това обяви премиерът Бойко Борисов веднага след днешното заседание на Министерския съвет. Той направи изявлението в компанията на инж. Светослав Глосов, председател на АПИ, както и на финансовия министър Владислав Горанов и регионалния министър Петя Аврамова.

По думите му, Северната тангента била направена, "за да им е по-удобно на хората" и затова МРРБ и АПИ "нищо няма да променят от това, което е било през миналата година" - т.е. за ползването ѝ няма да се плаща винетка (тол такса). Една от логическите нишки на премиера е, че и Южната тангента била част от София, като Северната, така че не можело да има разлика, а МРРБ и АПИ щели да си променят плановете - по премиерско разпореждане.

Хокане - срещу "комунистите" и дори кметовете на ГЕРБ

"Ако е било лесно, комунистите да са правели дъги, тангенти, и всичко останало" - тези емблематични думи на Борисов изпъкнаха в последвалата му тирада относно казуса "Северна тангента" и трябва ли да се плаща винетка (тол такса) за нея. Той не пропусна да каже как тази година започвало строителството на продължението на Южната дъга и връзката с АМ "Тракия".

Гневът на премиера се прехвърли и към общините, конкретно и към кметовете на ГЕРБ. "Друг е въпросът и мисля, че е задължение и на общините не само да се събират за по няколко дена на Албена - като искат пътищата да са общински, да направят така, че да си ги поемат и да си поддържат. Държавата е вложила над 200-300 млн. сигурно в тези тангенти, подарила им ги е, те да си ги поддържат. Защото сега кметовете, за съжаление все от ГЕРБ, им е много лесно все да казват "държавата". Държавата ги построи, държавата плати кофинансирането по европейските фондове, поддържката пак държавата да я прави. Като искате 12 платна в градовете - ето, подаряваме ви ги, поддържайте ги, а не сега МРРБ и АПИ да се чудят как за над 500 километра магистрали по 6 платна да ги чистят и поддържат като за 2 платна", каза Борисов.

Припомняме, че тази сутрин стана ясно, че според шефовете на АПИ Северната тангента в София всъщност е път, който бил предвиден да поема тежък трафик, а не градския трафик на столицата и затова трябвало да има винетка.

Министър-председателят не пропусна да каже, че не бил чул да има репортажи и оплакване за "нашите сънародници", които "само на едно влизане плащат 15-20 лева" като ходят в Гърция, Македония и Сърбия - за винетки, според Борисов, и защото амортизирали пътищата на съседите. "Но ние можем да си го позволим", завърши лидерът на ГЕРБ.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес