Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Болшой театър приключи сезона

23 юли 2012, 10:21 часа • 14423 прочитания

В афиша на московския "Болшой театър" ("Большой театр") вече има само едно заглавие "Няма спектакъл".

Появилият се днес надпис няма да изчезне скоро. В неделната вечер сезонът бе закрит с постановката на операта на Рихард Щраус "Кавалерът на розата".

Държавният театър за опера и балет на Русия закри 236-ия си сезон и излезе в отпуска до 15 септември.

Следващият сезон започва ефектно с гастроли на Ла Скала. На 6 септември на главната музикална сцена на Русия ще бъде представена операта "Дон Жуан" на Моцарт. Премиерата на спектакъла в Милано беше през декември 2011 г.

Собствените премиери, които обещава театъра, ще са минимум девет.

"Травиата" на Верди ще бъде поставена от една от най-търсените съвременни режисьорки Франческа Дзамбело, която вече е поставяла там "Турандот" на Джакомо Пучини и "Огненият ангел" на Сергей Прокофиев", предаде БГНЕС.

Авторска версия на "Княз Игор" ще представи патриархът на руската режисура Юрий Любимов". Епическото произведение на Александър Бородин не е звучало на тази сцена около 10 години.

Големият италиански режисьор и сценограф Пиер Луиджи Пици, който е работил във всички водещи оперни театри по света, ще покаже "Сомнабула" на Винченцо Белини.

С нова сценична редакция ще излезе "Царска невеста" на Николай Римски-Корсаков. Това вече е спектакъл от златния фонд на "Болшой театър".

Големият руски хореограф Юрий Григорович ще възобнови "Иван Грозни" по музика на Сергей Прокофиев. Премиерата на този балет е през ноември, а през септември зрителите ще могат да оценят вечерите на съвременните едноактни балетни спектакли като "Аполон Мусагет" на Джордж Баланчин, "Класическа симфония" в постановката на Юрий Посохов и "Dream of Dream", създаден от известния финландски хореограф Йорма Ело. Зрителите ще бъдат зарадвани и от други постановки.

През март стана известно, че прочутият "Болшой театър" в Москва ще отвори залите си за уникален мегаспектакъл на брилянтните български оперни гласове, прославили страната ни в целия свят. За това се договориха в Москва българският министър на културата Вежди Рашидов и руският му колега Александър Авдеев. Това ще стане по време на дните на българската духовна култура в Русия през есента на тази година.

"Ние искаме да привлечем на сцената на прочутия "Болшой театър" брилянтните оперни гласове на България, защото те са възхитителни", каза министър Авдеев и допълни на чист български език: "Имам пари".

"Ще бъде уникален концерт – спектакъл, който ще събере тази есен в Москва най-прочутите български оперни гласове и най-известните изпълнители от Русия", посочи тогава Вежди Рашидов.

Болшой театър бе изцяло ремонтиран по време на продължилата 6 години реставрация.

Редактор: Калина Здравкова

Валентин Стоев
Валентин Стоев Отговорен редактор
Новините днес