Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бойко Рашков: Функцията на бюрото за СРС-тата става камуфлажна

19 декември 2018, 19:34 часа • 4075 прочитания

Бюрото за контрол на Специалните разузнавателни средства от година не действа ефективно, а с гласуването на новия му състав функцията му ще стане напълно „камуфлажна”. За това предупреди шефът на структурата Бойко Рашков.

„Като че ли погрешно се създава убеждението, че някой желае бюрото да работи (…) Според мен истината е коренно противоположна – не се желае да се осъществява реален контрол върху законосъобразното прилагане на СРС”, подчерта той пред bTV.

Рашков припомни, че препоръката на съда в Страсбург е в този орган да работят юристи с висока квалификация – еквивалент на съдия във върховен съд. По думите му бюрото е започнало съществуването си със състав само от юристи, като в момента са останали трима, а в същото време има лесничей (Илия Ганев, номинация на БСП-б.р.) и борец (Огнян Атанасов, ГЕРБ-б.р.). В следващия състав пък се очаква да има само един член с юридическо образование, коментира Рашков.

Той очаква на гласуването в петък да не бъде избран. „Не завиждам на тези членове, които ще бъдат избрани без юридическо образование – не могат да намерят общ език с юристите по тази проблематика”, посочи той.

Шефът на бюрото посочи, че на последното заседание на ресорната парламентарна комисия е станало ясно, че парламентарните групи не се интересуват от проявените качества на кандидатите за нов мандат. Така никой не видял проблем в това, че „някой не си върши работата през тези 5 г., не идва на работа” и същият получил подкрепа за преизбиране.

Рашков допълни, че някои от казаните на заседанието неща не са влезли в протокола, на основата на който в пленарната зала ще се взема решението за новия състав на бюрото. На този фон той призна, че в последно време има „директен отказ” да се правят проверки.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес