Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Божанов: Извършвани са опити за кибер атаки и срещу други държавни институции, освен "Български пощи"

03 май 2022, 18:41 часа • 3418 прочитания

"Атаката срещу "Български пощи" е действителна, реална, съществена и тя е продиктувана от дългогодишното неглижиране на киберсигурността , както от ръководството, така и от политическото ниво над него". Това каза министърът на електорното управление Божидар Божанов в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви.

Той уточни, че са били извършвани опити за кибератаки и срещу други държавни институции освен „Български пощи“. Министърът обаче не разкри кои са обектите от държавната администрация, станали жертва на атака, тъй като това, по неговите думи, е класифицирана администрация. "В последните няколко седмици наблюдаваме ръст в атаките на редица други институции", каза Божанов.

Според него част от държавната администрация е била обект на атака от криптовирус, но той не е успял да блокира системите, както в случая с "Български пощи", а причините пощите да бъдат толкова засегнати е бавната реакция, докато в другите институции се е действало много по-бързо. Като основен проблем министърът посочи, че капацитет на "Български пощи" относно киберзащитата е минимален, защото нямало финансиране и мислене в посока киберсигурност до сега. "Най-голямото предупреждение беше, че преди това бяха ударени гръцките пощи", каза Божанов.

Още: Държавата уволнява шефовете на "Български пощи", според ДАНС те отказали в началото помощ за кибератаката

При всички тези вируси се оставя бележка за откуп и тоз път не е изключение, но в случая е нямало последващо търсене на подкуп. По неговите думи нито Министерството по електронното управление, нито ДАНС имат правомощия в "Български пощи", а ДАНС няма такива дори в БНБ. Това ще бъде регулирано със Закона за киберсигурност след почивката на депутатите, каза министърът, който е свикал Съвет по киберсигурност в четвъртък. 

При първоначално сканиране от страна на инструменти на Министерството са установени 60 отдалечени точки на достъп, от които 10 все още са отворени и предстоят санкции за тях, допълни той. "Най вероятно свързани с Руската Федерация сили, не непременно ФСБ и ГРУ, но подкрепяни от Руската Федерация хакерски групи насочват вниманието си върху  всички държави от ЕС. Наблюдаваме засилени атаки в Естония, Латвия, Литва и Полша", заяви Божанов.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес