Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Боядисването на паметника е проява на гражданска позиция

08 ноември 2013, 08:19 часа • 20319 прочитания

Това, което се случи вчера с боядисването на паметника пред „Позитано" 20, не е вандалска и хулиганска проява, а е проява на гражданска позиция. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия Петър Москов от ДСБ. Наследникът на една антифашистка партия каквато е била БКП, днес управлява заедно с една фашистка партия каквато е "Атака". Това е, което показа вчерашното боядисване на паметника - то беше израз на този абсурд, който се случва в момента в държавата, информира агенция КРОСС.

В момента външната политика на държавата ни не е в ръцете на Кристиан Вигенин, а в ръцете на шпиц командите на националистите от „Атака" и това е цената БСП да се задържи на власт, добави Москов. Това, че е възможно след като човек изрази позицията си срещу водената политика от едни управляващи да бъде вкаран за 24 часа в ареста, това не ме кара да се чувствам, че живея в демократична държава, заяви бившият депутат от ДСБ. И темата за паметника и темата за Христо Бисеров и обвиненията срещу него за пране на пари са едно и също, а именно, че в тази държава законите и моралът трябва да се спазват, заяви Петър Москов.

Проблемът за мен не е толкова това, че беше боядисан паметника пред централата на БСП. Според мен боядисването на паметника пред „Позитано" 20 не може да се нарече гавра, а по-скоро невежество, каза от своя страна червеният депутат Антон Кутев. Това по-скоро е невежество към автора на тази скулптура арх. Далчев, добави той. Не е вярно, че БСП управлява с фашистка партия каквато е Атака, защото Атака не е в коалицията, заяви депутатът от БСП. Според мен боядисването на паметника може и да се нарече протест, но това е протест без истиска кауза и послание, за разлика от други подобни прояви случили се в България. По отношение на казуса с Христо Бисеров и това, че той беше обвинен в пране на пари депутатът от БСП заяви, че не е работа на неговата партия да се обяснява и оправдава за действията на член на друга партия, пък била тя и от управляващата коалиция. Ако се докаже, че бившият зам.-председател е нарушил закона то той трябва да си понесе последствията според закона, смята Кутев.

Темата коментира и писателя Никола Колев- Босия. Според него служителите, така наречените български граждани, които работят на „Позитано" 20, нарочно не искат да почистят паметника пред централата си, защото искат да предизвикат у гражданите едно съчувствие към тях.

Доколкото знам отдолу под паметника няма загинали хора, за да се каже, че се поругава паметта им. Напротив, това е паметник на хора, на българи, които са убивали свои сънародници, заяви писателят. Агресията у хората показва, че комунизмът е една агресивна доктрина. Човек трябва да е воден от омразата, за да участва в подобно движение. Бог е любов, а не омраза. Изрисуването на паметника пред „Позитано" 20 е един вид протест. Според Николай Колев скулптурата трябва да се демонтира, защото не може да се слага на преден план един такъв символ на агресията и омразата.

Всичко свързано с комунизма и този период трябва да бъде премахнато от публичните места, защото ние не трябва да увреждаме децата си с подобни символи, добави писателят.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес