Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БНР: Програмата на турски по "Кърджали" е същата, за която имаме вече разрешение

18 август 2015, 16:30 часа • 5097 прочитания

Три часа от денонощието новото радио „Кърджали” на БНР ще излъчва на турски език и три часа – на български. През останалото време на честотите на „Кърджали” ще се излъчва програма „Хоризонт”. Това обявиха от БНР след като днес (18 август) ВМРО тръгна на протест заради програмата на турски език по новото радио.

От БНР уверяват, че програмата на турски език ще е същата, която продължава да се излъчва вече 10 години от София и се създава от турската редакция на Радио България. За нея има издаден от СЕМ лиценз от 31 октомври 2005 година.

Според ВМРО програмата на турски език по новото радио е недопустима щета по конституционния ред в България, както и опит за турцизиране на райони, където и един човек не говори турски, какъвто е Смолянска област. Проблемът е особено болезнен на фона на нелепия факт, че на практика по цялото Черноморие се чуват само турски радиостанции и българската държава от години не може или не иска да се справи с този проблем, смятат воеводите.

От Българското национално радио уверяват, че програмата на български език на Радио Кърджали ще се създава в Кърджали и ще обхваща теми, свързани с обществената функция на БНР.

Документите за Радио Кърджали, подадени в СЕМ, отговарят напълно на Закона за радио и телевизия, според експертите на СЕМ. Право на регулаторния орган – СЕМ, е да прецени има ли обществото нужда от регионална радиостанция в системата на БНР с център град Кърджали, добавят от БНР.

 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес