Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бивш полицай, обвиняем за насилие над протестиращи, е уволнен от Бюрото по защита

21 декември 2021, 11:51 часа • 2323 прочитания

Бившият шеф на звеното за борба с безредиците в столичната специализирана полиция Андон Андонов, който е основният обвиняем за полицейското насилие под колоните на Министерския съвет през лятото на 2020 г., е уволнен от Бюрото за защита на свидетелите, пише Mediapool.

След като в миналия парламент бяха прожектирани кадрите от охранителните камери, запечатали бруталното насилие над протестиращите, се разбра, че Андонов е подслонен в Бюрото по защита, което по онова време беше на личното подчинение на главния прокурор Иван Гешев

Андонов е назначен за служител в Бюрото по защита през февруари, когато вече е наказан дисциплинарно от МВР за насилието над протестиращите. През август 2020 г. му е наложена забрана за повишение за срок от 2 години. Вътрешната проверка в МВР установява, че Андонов е дал указания за извеждане на протестиращи и воденето им под колоните на Министерския съвет, както и че участвал в боя над тях, когато вече са били с белезници. Андонов е обжалвал дисциплинарното си наказание, но съдът го потвърждава. 

На 13 ноември 2020 г. прокурор Вероника Трифонова от Софийската районна прокуратура е готова с проверките за побоя и решава да образува наказателно дело за част от случаите на полицейско насилие върху протестиращите, пише още Mediapool, като цитира документи от прокуратурата, с които разполага. Те показват, че прокурор Трифонова е съгласувала повдигането на обвинение срещу Андон Андонов. Съгласуването означава, че тя е била запозната с полицейското разследване по случая и е изразила писмено съгласие за повдигане на обвинение въз основа на събраните данни. За делото срещу полицаите се разбра едва след като в парламента бяха прожектирани шокиращите кадри. И досега обаче Софийската районна прокуратура отказва да предостави информация за развитието по това дело и не е ясно защо година след повдигането на обвиненията, то още се протака, а не е внесено в съда.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес