Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Битката за БНТ: Само Валерий Тодоров не се оплака предварително от липса на пари

21 август 2017, 20:20 часа • 4237 прочитания

Днес, 21 август, Съветът за електронни медии (СЕМ) изслуша трима от шестимата кандидати за нов генерален директор на БНТ, които реално имат шансове за поста – Валерий Тодоров, Тома Иванов и Сашо Йовков. Утре, 22 август, предстои изслушването на Иван Гарелов, Емил Кошлуков и Константин Каменаров, а на 23 август СЕМ трябва да каже дали и кой ще оглави БНТ на мястото на Вяра Анкова.

Организацията в работата е най-сериозният проблем на БНТ, а не хроничният недостиг на пари. Това заяви Валерий Тодоров, считан от мнозина и посочен дори по време на изслушването от члена на СЕМ Мария Стоянова като човекът с най-голям опит що се отнася до управлението на обществени медии. Припомняме, че Тодоров беше два мандата начело на Българското национално радио.

Според Тодоров проблемът с парите на първо място може да бъде решен с подобряване на организацията на работа. Той счита, че сериозният анализ би показал къде в телевизията недостигат пари и защо, както и къде има, но се харчат излишно повече. Когато са изчистил приоритетите си и имаш визия какви дивиденти ще ти донесе даден продукт, можеш дори да влезеш в дефицит, щом знаеш, че има как да го компенсираш, гласеше още тезата на Тодоров. Той лансира и отдавнашната си идея БНТ и БНР да се слеят, което ще помогне по отношение на финансирането, а председателят на СЕМ София Владимирова изрично подчерта как в БНР парите стигат, защото на предишното изслушване за генерален директор на медията нямало кандидат, който да се е оплакал от финансов недостиг. Тодоров видя възможност за повече приходи за БНТ от реклама на спорт, тъй като там законът позволява на обществената медия да се съревновава с търговските медии. Пълната презентация на Тодоров вижте ТУК!

За липсата на пари заговори друг от кандидатите – Тома Иванов, който изрази надежда, че поне сега, за разлика отпреди години, нямало корпоративна зависимост, като не пропусна да каже как когато е бил изпълняващ длъжността на генерален директор на БНТ телевизията постигнала излишък. И обясни, че не е изработил концепция за развитие и управление на Националната телевизия, защото нямал публична информация за текущото състояние на БНТ, но ако стане директор, щял да направи анализ в срок от един месец, до половин година ще бъдат изготвени планове за програмните схеми и финансирането, а от една до три години – ликвидиране на бюджетните дефицити и двойно повече зрители. Иванов обаче посочи, че 60-70 млн. лева бюджет на телевизията са недостатъчни за творческите желания на БНТ, но пък можело с тях медията да е алтернатива на bTV и Нова телевизия, които печелели повече от реклама. Пълната презентация на Иванов вижте ТУК!

Третият изслушан днес (21 август) кандидат – спортният журналист Сашо Йовков, се оплака, че 65 млн. лева за БНТ е малко и трябва увеличение на финансирането. Онова, което не достигна на Вяра Анкова (бел. ред. – все още генерален директор на БНТ), бяха времето и парите, каза журналистът. Като шанс за финансиране на БНТ той видя производството на продукти в сферата на културата и образованието и да ги продава навън, включително кино. Йовков обяви и, че когато преди 20 години се формирал пазара, БНТ нарочно била изтикана в ъгъла за сметка на търговските медии. Той не пропусна да вкара и патос в изслушването, перефразирайки Джон Кенеди – не питай какво може да направи БНТ за теб, а кажи какво можеш ти да направиш за БНТ. Пълната презентация на Йовков вижте ТУК!

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес