Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бисер Петков: Има доста оперативни мерки, на които не им е мястото в Стратегията за детето

15 май 2019, 09:00 часа • 2316 прочитания

"Вероятно проекта на Стратегията за детето не беше достатъчно добре представен, за да се разсеят някои страхове и съмнения, които според мен са неоснователни." Това каза социалният министър Бисер Петков в интервю за bTV.

По думите му най-неоснователни са страховете, че Стратегията има за цел да отнеме децата от техните биологични родители. Според Петков нито един нормативен документ няма такава цел, а се цели да се усъвършенства механизма за превенция на изоставянето. 

Бисер Петков уточни, че през 2018 година са изоставени 1058 деца и те трябва да получат закрила.

"Мерките за закрила са разписани и те се прилагат, като първата от тях е детето да остане в семейна среда, при близки или познати, или в приемно семейство, но всичко това е временна мярка", обясни още Петков.

Той припомни, че работата по Стратегията е спряна, тъй като не е срещнала обществено одобрение.

"Явно проектът ще трябва да бъде сериозно преработен, за да отпаднат всички опасения и критики", допълни Петков и призна, че "има доста оперативни мерки, на които не им е мястото в такъм стратегически документ. Той допълни, че оперативните мерки трябва да слязат на по-ниско ниво, а Стратегията да дава обща насока за провеждането на държавната политика.

Петков увери, че Стратегията не омаловажава ролята на семейството. 

Относно оставката на Румен Порожанов министърът коментира, че не смята, че тя ще доведе до трусове в управлението. 

Във връзка с новия начин за изчисляване на пенсиите Бисер Петков обясни, че хората ще имат възможност да преизчислят сумите до ноември т.г., а в регионалните поделения на НОИ ще могат да направят необходимите справки.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес