Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бедствено положение във Враца и Криводол

17 юни 2023, 18:15 часа • 3094 прочитания

Със заповед на областния управител на област Враца Георги Митов е обявено частично бедствено положение на територията на общините Враца и Криводол, съобщиха от Областна администрация. То ще е в сила до 21:30 ч. на 19 юни.

Шесдесет литра на квадратен метър се изляха над община Враца вчера, а днес започна отстраняване на щетите. Пороят засегна пет села от общината, като най-критично е в Лиляче, където са наводнени над 30 имота и са разрушени пет улици, съобщи БНР. 

Участък от АМ "Хемус" е наводнен

"Започнахме разчистване, изпомпваме вода с пожарните служби, включиха се и доброволци. Обаче не знаем какво ни предстои, тъй като времето пак се влошава", каза кметът на селото Вероника Ценова.

Кметът на Враца Калин Каменов, увери, че администрацията ще подпомогне нуждаещите се при попълване на документите.

"Мерките са адекватни, но природата си знае работата. Ние я съсипахме - сега тя ни отмъщава", каза той.

В три от мездренските села с обявено бедствено положение обстановката беше овладяна, но остава критична в с. Люти дол. Там са паднали подпорни стени и е прекъснато водоснабдяването.

"Ще отменим бедственото положение едва тогава, когато захраним селото с вода", коментира кметът на Мездра Иван Аспарухов:.

Усложнена е обстановката и в с. Ребърково, което беше засегнато и от пороите преди седмица. Сега в друга част на селото речен приток е подкопал и отнесъл част от гробищния парк.

Със сили и техника на общинската управа, арендатори и местни хора отстраняват щети и в Криводол - другата бедстваща община във Врачанско. Там в града и четири села има компрометирана дига, наводнени дворове на училище и детска градина, залети приземни етажи и селскостопански постройки.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес