Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бащиното име вече ще може да се вписва в акта на раждане на българските деца в чужбина

01 ноември 2017, 15:12 часа • 5292 прочитания

Вече е възможно вписването на бащино име в акта на раждане на българските деца, родени в чужбина.

Това се случи след като парламентът прие на първо и второ четене промените в Закона за гражданската регистрация, внесени от „Обединени патриоти“.

Вносителите обясняват, че тази промяна се налага, тъй като в резултат на досегашната практика тези деца се записват в регистъра на населението само с две имена – собствено и фамилно. Според тях в българската именна система бащиното име е особено ценно, тъй като олицетворява кръвната, но и социалната връзка с родителя. Според законопроекта избраният правно-технически похват е аналогичен на предвидената от законодателя възможност за добавяне на наставки –ов и –ев и окончание -а за женски род на децата, родени извън страната, така че те да придобият имена, съглано българската именна система.

С 23 гласа "за", 61 - "против" и - 66 "въздържали се" депутатите отхвърлиха законопроекта на ДПС за промени в Закона за гражданската регистрация, с които се предлагаше да се заличат насилствено наложените имена при „възродителния процес“ в ЕСГРАОН, предаде Фокус.

В рамките на дебата депутатът от "Обединени патриоти" Павел Шопов поясни, че законопроектът на "Обединени патриоти" е насочен към новородените български граждани в чужбина, а другият, внесен от ДПС, е за починали хора. Той призова всички да гласуват "против" законопроекта на ДПС. Халил Летифов от ДПС заяви, че не става въпрос за починали хора. Колегата му Велислава Кръстева посочи, че Павел Шопов и неговата политическа сила са срам за патриотизма. "Вие сте позор за парламентаризма и политическия елит за България, вие сте "камък на шията", който ще потопи ГЕРБ и понеже днес е Ден на будителите ще цитирам Ботев: "Вий, вий сте идиоти", каза Кръстева. На това Павел Шопов отговори, че това са били думи на "една еничарка".

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес