Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Баща на пострадало от ваксина дете пита: Къде е Фондът за лечение на деца? (ВИДЕО)

10 август 2017, 11:30 часа • 38249 прочитания

Младен Алексиев, бащата на малкия Младенчо, който пострада след поставянето на задължителна ваксина Пентаксим (Pentaxim) изрази възмущението си от факта, че държавата и по-конкретно Фондът за лечение на деца не помага на нуждаещите се семейства. Ето пълния текст на обръщението на Младен Алексиев.

"Правя това лайвче, тъй като поредният случай с малката Гери, от Фонда за лечение, който би трябвало да помага по един или друг начин. Искам да ви кажа, че ние от 10 февруари 2017 сме номер 133 във Фонда и ако не беше тази кампания, с която тръгнахме за Младенчо, както имаше от Светко от Бургас.. и още много. Има други деца, които са си отишли… Фондът не зная как помага и на кого е помогнал. Държавата не зная въобще прави ли нещо за нас… Мълчим от наша страна, не качвам снимки, не давам обяснение какво е положението, тъй като много злобари, много негативи, а виждате, че не сме единствените. А никой не прави нищо. Правим едни лайвчета, изказваме си мъката. Някой те гледа, друг ти съчувства, друг ти се подиграва. Не мисля, че това трябва да продължава, не трябва да правим тези лайвчета за момента. Трябва да се съберем всички хора, които имаме деца. Тези деца не са чудовища, те са болни деца. Просто трябва да направим нещо и се радвам, че има толкова добри хора в България, в Англия, които помагат на семейства като нас и ние успяваме – кой да направи преглед навън, кой да намери лечение, кой да спаси детето си. Миналата седмица направихме ядрено-магнитен резонанс в Турция, на който ни казаха, че страшно много сме закъснели и че вариантът за нас са стволови клетки. Но ако я няма тази кампания, аз как да успея да събера, в тази кирлива държава, парите за лечението на детето си? Не говоря само от мое име. Сигурен съм, че всички хора, които имат здравословни проблеми, не само деца, има хора, които ги е страх да се покажат. Мен не ме е страх, аз нито мамя, нито ме е страх да си кажа болката и мъката и състоянието, в което сме в момента. Това изказване го правя заради Фонда. Искам да благодаря на хората, които са се включили до момента и помагат. Продължавайте да помагате и на останалите хора! Мисля, че бях разбран".

Припомняме, че детето постарада след задължителна ваксинация с Пентаксим (Pentaxim). До 1,6 месеца Младен е нормално здраво и развито дете, говорящо. След поставянето на ваксината Пентаксим (Pentaxim) му се схващат краката. С майка му тръгват по лекари, които са категорични, че не е от ваксината. След това на детето се прави операция, която е неуспешна.

„След тази манипулация – имаме едно дете, което едва го храним, едва успяваме нещо да правим. Едни диагнози, на които не искаме да вярваме...“, каза бащата на детето.

Според здравните власти у нас ваксината не е причина за състоянието на Младен. До този момент у нас няма нито един признат случай за дете, увредено от ваксина. Според някои лекари състоянието на Младен се дължи на генетично заболяване. Родителите на Младен обаче са направили генетични изследвания в САЩ, които показват, че детето няма генетични увреждания или заболявания.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) от 2011 г., 19 държави имат действащи програми за компенсации на увреждания от ваксини. Началото на тези програми е поставено през 1953 г., когато Германския върховен съд постановява, че хората, които са пострадали вследствие на задължителна ваксинация (в конкретния случай вариола), следва да бъдат компенсирани. Германия създава компенсационна програма през 1961 г. Франция изпълнява подобна схема през 60-те.

Сигнали за нежелани реакции обаче може да се подават от физически лица на сайта на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ).

Родителите на пострадали от ваксина деца у нас сами поемат разходите по лечението на децата си. В помощ на семейството на Младен е създанена Facebook група Благотворителен базар - Шанс за Младенчо. 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес