Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Банов: Министрите на културата в ЕС бягат от среща за спешни мерки в сектора

26 март 2020, 09:17 часа • 4279 прочитания

Искам спешна среща на министрите на културата в Европа, не след кризата, а сега. "Както като казах преди 3 седмици - да затворим театрите, за да спасим хората -  така сега категорично казвам, че трябва спасителен план за културата във всички европейски страни, "за да преведем хората на другия бряг" след заразата. Това каза пред БНТ министърът на културата Боил Банов.

"За момента малко бягат от среща министрите на културата в ЕС. Усеща се подходът - "да се види голямата икономика и тогава да решим какво правим с културата", заяви министърът, като подчерта, че ще продължи да настоява за такава онлайн среща през следващата седмица.

Независимият културен сектор е изчислил, че до края на извънредното положение, ще загуби 7 млн. лв. от спрени представления доюни 2020. Ако забраните останат до края на годината, сумата ще е над 16 млн. лева. Пред БНТ режисьорът Гергана Димитрова заяви, че тези стойности са междинни, след допитване до над 500 дейци в сектора. Става въпрос за хора, които работят на граждански договор. Затова от бранша предлагат създаването на социален фонд, който да подпомага работещите в независимия културен сектор. Настояват и да не се преразпределят средства от бюджета на Министерството на културата, а да се кандидатства за европейско финансиране.

"Правим анализи и ние - не е въпросът в това дали се разминават загубите като сума, а в това да определим спешни мерки, защото едно е държавен театър, друго са самоосигуряващите се лица в театъра. Много са - дано успеем да ги преведем през тези месец два дано не са повече - но после трябва и да продължим да работим", коментира Банов.

Министърът добави, че утре ще има голяма онлайн среща със сектрора, както и с други сектори в областта на културата, за да се обсъдят проблемите и да се набелечат меките. "Ще уточним параметрите, със сигурност секторът е болезнено засегнат. В сектор "Култура и изкуство" има тежка специфика много страда планирането - един спектакъл е месеци наред подготовка. Всичко това сега отпада и това е много тежък удар. Ще намерим решение.", обяви Банов.

Министерството на културата има екшън - план и има какво да предложи на артистите: да преструктурира държавни средства; да обеспечи сега и в бъдеще разпространението на продуктите на артистите; да подпомогне самоосигуряващите се лица и реализирането на техните спектакли през програми към МК.

Не на последно място в кутурата най-важни са самоосигуряващите се лица и те трябва да бъдат подпомогнати, каза още Банов.

Припомняме, че преди дни финансовият министър Владислав Горанов нарече хората на свободна професия - "маргинали". Министър Банов му отговори индиректно като обясни какво означават са  свободните артисти, които са самоосигуряващи се лица, за културата: "Специално в културния сектор те са ключови - те носят смисъла и потенциала на изкуството, те са откриватели. Много мерки са възможни, всичко ще обсъждаме със сектора, но и с Европа.""Свободни артисти има в Бългрия, Франция и Германия, това са въпроси, които трябва да решим съвместно, и най-после тази Европа поне в областта на културата да започне да работи като единен съюз. Голямо изпитание е.", подчерта той.

"Много е важно да имаме единен подход. Всичко, което се нарпаври самостоятелно от някоя дъжава създава усещане за дисбаланс и взимане атхок на решения, което не бива да допускаме в културата. Затова трябва да преведем хората през дълбоката река с общи решения на ЕС - следващата седмица ще има среща на министрите.", каза Банов.

Ще им педложа тази година провеждане на фестивали да няма. "Много по-добре е да ги пренасочим за следващата година. Това е и начин като свърши кризата артистите да могат да разпространят продукцията си, без да се притесняват от огромни загуби. Всичко ще обсъдим с министрите обаче и ще решим.", пак подчерта Банов.

Има интересен феномен в другите държави, продължи министъра, за разлика от нас - държавата много рано и агресивно се намеси с грижа за населението, други държави - "си позволиха лукса да бездействат и да вкарат 10-тки хиляди в болниците. Сега те започнаха да обявяват пакети за спасяване. Но никоя, подчертавам никоя, не е казала какъв е механизмът това да се случи. Наблюдава се опит от държавите, които се забавиха, да започнат да се хвалят и да дават пари."

"В мометна никой не може да си позволи нищо - дори големите държави не могат да си позволят да са популисти", развълнува се министъра и се скара на водещата.

"Животът без дух, без култура, без поглед напред не може да продължи.", каза още министър Банов.

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 26 март

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес