Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БАБХ: Няма неразрешени съставки в лютеницата

06 януари 2017, 17:29 часа • 1561 прочитания

Българската агенция за безопасност на храните отвхърли твърденията за наличие на отровни вещества в лютеницата на "Идеал продукт".

Експерти на БАБХ са извършили проверка, която е показала, че продуктът се произвежда по разработената фирмена технологична документация, като в него не се влагат оцветители.

"При проверката са представени сертификатите и придружаващите документи за произход на всички използвани суровини. Не е установено влагането в лютеницата на неразрешени съставки, както и добавки в храните", се казва в съобщението на БАБХ.

Държавната служба информира, че Центърът по биология на храните, който е направил анализ на лютеницата по поръчка на асоциация "Активни потребители", всъщност не е акредитирана лаборатория и затова протоколът от изследването не може да се използва за официален контрол.

От агенцията отново посочват, че олеамидът е органично вещество, което се съдържа естествено в растителни масла, характерни с богато съдържание на омега-9 мастни киселини - зехтин, слънчогледово олио и други растителни масла.

БАБХ е отправила запитване до Университета по хранителни технологии град Пловдив относно причините за съдържанието на олеамид в продукта.

"Олеамидът не фигурира като наркотично вещество. Най-вероятната причина за подвеждащото твърдение за наркотично въздействие, е продиктувана от факта, че наподобява на други вещества, които са структурно опасни. Категорично олеамидът не влияе на нервната система", посочват още от БАБХ.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес