Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

„Аз съм най-големият ви кошмар“: Адвокат се закани на екоминистъра заради мръсния въздух

21 октомври 2024, 09:01 часа • 1698 прочитания

За разлика от министъра на МОСВ аз съм юрист. Използвах думата геноцид с ясно съзнание. МОСВ отказват разговор с мен, тъй като той не е лесен. Това каза в ефира на Нова телевизия адвокат Димитър Площаков, който твърди, че Националната система за контрол на качеството на чистотата на въздуха е компрометирана и данните за мръсния въздух се крият. Юристът твърди, че станциите за измерване на чистотата на атмосферния въздух са сложени на места, където няма голямо замърсяване с фини прахови частици.

Адвокат Площаков обясни, че има и лични причини да заведе дело. „Имам дъщеря, която щеше да умре от астматичен спазъм и още едно дете, което от тази година използва инхалатор“, обясни той.

ОЩЕ: Въздухът в София се подобрява: Говори министърът на околната среда и водите

Той се обърна към екоминистъра и каза: „Искам да кажа на министъра на околната среда, че в мое лице е срещнал най-големия си кошмар. Ще накарам половин София и Пловдив да заведат искове, ще запозная и последния служител в Брюксел със случая“, закани се той.

"Това е моят личен мотив. Адвокатите сме дребнави хора, склонни да анализираме и като добавим към това и личен мотив, се получава страхотна комбинация. Аз ги сварих тези хора по бели гащи и ще доведа нещата докрай", заяви той.

ОЩЕ: Юрист сравни криенето на данните за мръсния въздух с криенето на истината за Чернобил

По думите му геноцидът се изразява в умишленото и целенасочено компрометиране на националната ни система за контрол на качеството на атмосферния въздух, което се извършва от органи на екоминистерството и на пряко ангажираните Изпълнителна агенция "Околна среда". "Загиват преждевременно 11 000 български граждани всяка година. Това са официални данни на СЗО и на европейската агенция по околна среда", аргументира се той.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес