Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Аврамопулос за границите: България е стълб, който подпира основите на Европа

11 февруари 2016, 11:57 часа • 2401 прочитания

Европейският комисар за имиграцията Димитрис Аврамопулос заяви по време на срещна с министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, че трябва да се засили охраната на външните граници на Европейския съюз.

"България се намира на стратегически кръстопът. Вие носите голяма отговорност за опазването на външните граници на Европейския съюз. Трябва да подкрепим България в тази трудна мисия. България е стълб, който подпира основите на Европа", каза Аврамопулос, цитиран от БНР.

Той постави като важна задача справянето с организираните мрежи от трафиканти, които експлоатират жени и деца бежанци.

От своя страна министър Бъчварова посочи, че България пледира с общи усилия да се работи за общи решения при разрешаването на мигрантската криза, като подчерта, че регионалните решения не са правилните решения за Европа.

Снимка: БГНЕС

"Осъществяваме 100-процентов контрол на нашите граници с Турция и Гърция, но границата ни с Гърция е вътрешна за ЕС и там изискванията са съвсем различни. Не смятаме да променяме режима на нашите граници такъв, какъвто е към момента. Контролът е най-стриктният в сравнение с останалите европейските държави. Едва ли има друга европейска страна, която да осъществява по-стриктен контрол", каза Бъчварова. Вицепремиерът заяви това в отговор на въпрос дали България ще поеме ангажимент за затваряне на българо-гръцката граница на предстоящата среща на Вишеградската четворка и страните от Западните Балкани, която ще се проведе в близките дни в Прага и на която София също е поканена, предаде БГНЕС.

Но разбира се не успяваме на 100% да се справим с целия поток, затова другите ни усилия са насочени към нелегалната емиграция вътре в страната и към това да задържаме лицата, които са както във вътрешността на страната, така и на изход към Сърбия, добави тя.

Отговаряйки отново на въпроса за искането за затваряне на границата с Гърция, Бъчварова отговори: "България е суверенна държава и решенията на един или друг европейски формат може да бъде взето само като сведение, а не като задължение. Има покана за такова участие на среща (в Прага – бел.ред.). Ако бихме участвали, то би било само за да се информираме за тяхното предложение. Към момента информацията, която имаме не изглежда приемлива и не съответства на нашето виждане за политиките, които трябва да провежда съюза".

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес