Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Аштън е разочарована от липсата на реформи в Босна

18 април 2013, 21:38 часа • 5972 прочитания

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън изрази разочарованието си от липсата на напредък в Босна по изискваните от Брюксел реформи най-вече относно дискриминацията на малцинства, едно от необходимите условия за продължаване на процеса на интеграция на страната в ЕС, предаде БГНЕС.

"Наистина съм разочарована, че нямаше истински напредък след последната ми визита" в Сараево през октомври 2012 г., заяви Аштън пред журналисти след срещата си с членовете на трипартийното президентство на страната. "Политическите партии не превърнаха политическите си ангажименти в политически действия. Вместо да действат, те изглеждат съсредоточени върху интересите на своите партии и интересите на своите етнически общности", посочи Аштън.

Тя изтъкна необходимостта Босна да промени конституцията си, която Европейският съд по правата на човека определи през 2009 г. като дискриминационна спрямо ромската и еврейската общност. "Приканваме политическите лидери... да поемат заедно отговорността си и да действат", допълни Аштън. Тя подчерта, че задействането на решението на ЕСПЧ е необходимо, за да може Босна да поиска от Брюксел да получи статут на кандидат-член.

До момента местните политически лидери не успяваха да намерят формула за поправка на Конституцията и да отстранят дискриминацията. Настоящата конституция, резултат от Дейтънското мирно споразумение, сложило край на войната в Босна от 1992 до 1995 г., дава право само на членовете на трите общности (сърби, мюсюлмани и хървати) да бъдат избирани в Горната камара на парламента и в трипартийното президентство на страната. Тя не позволява на ромите и евреите и на останалите малцинства и граждани, отказващи да бъдат причислени към трите общности, да бъдат избирани на държавна длъжност.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес