Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Arutz Sheva: България отказва да посочи Хизбула като "терористична организация"

06 юни 2013, 09:57 часа • 6494 прочитания

Българският външен министър Кристиян Вигенин заяви, че доказателствата, че "Хизбула" стои зад бомбения атентат миналия юли на българска земя, при който загинаха петима израелци, на този етап "не са категорични".

Това пише израелският новинарски портал Arutz Sheva, цитирайки думи на министъра пред БНР, предаде БГНЕС.

Министър Вигенин каза, че в резултат на това София няма да подкрепи ЕС да включи военното крило на "Хизбула" в списъка с терористични организации без доказателства от други случаи. "За нас е важно това решение да не се базира единствено и само на това, което се случи в Бургас, тъй като по мое мнение, доказателствата не са категорични", заяви той за БНР.

Вигенин каза, че това е така дори и да има косвени следи и причини, които да създават впечатление, че тази организация стои зад атаката. "Има индикации, че това е възможно /"Хизбула" да стои зад атентата/", каза той. Министърът, цитиран от АФП, добави, че България "не може да вземе решения с важни последици за ЕС, основани на косвени данни".

Сайтът припомня, че на 18 юли терорист камикадзе се самовзриви до автобус с израелски туристи на летището на черноморския град Бургас, убивайки петима израелци, шофьора на автобуса -българин и самия себе си.

Израел поддържа, че тази атака, която е най-кървавата за израелски граждани извън страната им от 2004 г. насам, е извършена от Иран и неговия терористичен съюзник "Хизбула". Бяха необходими около 6 месеца за предишното българско консервативно правителство, за да дойде до т. нар. обосновано заключение, че двамата помощници на терориста са били от могъщото ливанско шиитско движение. Обявяването на това заключение, доведе до подновяване на призивите ЕС да се присъедини към САЩ и да включи военното крило на "Хизбула" в списъка на терористичните организации.

Миналия месец ЕС откри възможност за това след официално внесеното искане от Великобритания, но решението ще се вземе с изричното одобрение на всички страни членки. "Разбира се ако има достатъчно сериозни доказателства от други случаи, ние няма да се колебаем да подкрепим едно такова решение", заяви той, цитиран от АФП.

"На този етап дискусиите ще продължат, също както и събиране на информация и доказателства". Той добави, че България няма да тръгне срещу такава стъпка, ако има "общ консунсус" сред останалите държави в ЕС.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес